Льо Пен обвинява френската левица в заговор за въстание

В Алианса на Макрон обмислят и предложение коалиция с "Републиканците"

Марин льо Пен

Марин льо Пен

Лидерът на френската крайна десница Марин льо Пен сравни левия алианс „Нов народен фронт“ с бунтовниците, които през 2021 г. щурмуваха Капитолия във Вашингтон, съобщи „Политико“.

„Те имат почти същите нагласи, тъй като призовават Матиньон (резиденцията на френския премиер – б. р.) да бъде превзет със сила. Доколкото разбираме това е тяхната атака на Капитолия.“ - каза Льо Пен пред репортери.

Тя реагира на коментарите на Адриен Куатенс, представител на крайнолявото движение „Непокорна Франция“, най-голямата група в левия алианс, който спечели парламентарните избори на 7 юли.

Куатененс вече не е депутат, но е много близък с ляворадикалния Жан-Люк Меланшон.

На 9 юли Куатененс призова за „народно шествие“ до сградата на правителството в центъра на Париж, като заяви: „Френският президент Еманюел Макрон иска да ни лиши от победата.“

Той обвини президента, че маневрира, така че да блокира левия алианс при изпълнението на политиките му, и призова френския народ да го накара да отстъпи.

Предложението на Куатенс предизвика ответна реакция от страна на политици от целия спектър, включително ключови фигури от умерената левица.

След тези призиви обаче нямаше признаци на протести, които да се отправят към официалната резиденция на премиера.

Призивът на Куатененс дойде в момент, когато Макрон е подложен на силен натиск както от левицата, така и от десницата да назначи ново правителство след изборното му поражение.

Левият алианс, който спечели най-много места на изборите, но не си осигури мнозинство, претендира за правото да издигне следващия министър-председател и да състави правителство.

Четирите партии от левия блок обаче дори не са близо до 289-те депутати, които са им необходими за мнозинство в Националното събрание.

Водещи гласове в лагера на Макрон и в десния му фланг твърдят, че коалиция, събираща центъра и депутатите от консервативната партия „Републиканците“, би била по-подходяща за сформиране на коалиция.

Изборът на бъдещия министър-председател на Франция формално принадлежи на президента на страната, който не е правно обвързан с резултатите от изборите.

Мануел Бомпар, също от движението „Непокорна Франция“, заяви, че Куатенс не призовава към въстание. /БГНЕС