Любчо Нешков: Московската патриаршия пряко се намесва във вътрешните работи на Църквата ни

Волоколамският митрополит Иларион Алфеев, дясната ръка на руския патриарх Кирил, заяви, че благодарения на тях ние имаме независима църква. Прощавайте, те имат църква 6 века след българската, която е създадена през 927 година. Това коментира журналистът Любчо Нешков в ефира на Нова тв.

Това е пряка намеса във вътрешните работи, защото почти по същото време Гръцката православна църква призна независимостта на Украинската църква. Този въпрос предстои да бъде решен . Това е пряка намеса във външнополитическите отношения на нашата църква с останалия свят. Почти по същото време Светият Синод на Руската църква съобщава, че оттук нататък ще признава разколниците в руската църква, каза той, като преразказа материала на factor.bg от 12 октомври, озаглавен: "Скандално, в стила на Решетников пратеник на Московската Патриаршия посочи кой ще е следващият български патриарх".

За първи път от няколко години имаме ясни приоритети. Нямаше да има Преспанско спроазумение, ако не беше така. В Белград отиде Макрон и говори на сръбски. Обяви Сърбия за основен съюзник. Франция подкрепя страна, която няма дори реални граници. А Македония дори промени името си, каза той във връзка новината, че не е насрочена дата от ЕС на преговорите между Северна Македония и Албания за членство в Общността.

По думите на Нешков по основна вина за влошаването на отношенията между България и Северна Македония носят Патриотите, тъй като именно те са останали "глухи" за призива на Северна Македония Българската православна църква да се превърне в тяхна майка-църква. 

30 години ни спасяват от ОМО Илинден. Развалянето на отношенията между България и Македония започна  миналата година, след като българските Патриоти пропуснаха тази малка подробност, че Македония поиска Българската църква да стане църква майка за Македония. Но за Патриотите няма изгода да бъдем в добри отношения с Македония. Защото- от кого ще ни спасяват тогава?

Това което трябва да направят Борисов и македонският премиер е да седнат и да уточнят как ще укрепят тези отношения. Заев трябва да направи две неща - преброяване на Македония, защото огромната заблуда в България е, че Македония се албанизира. Това е манипулация. Второ - избирателните списъци, Македония няма 2 млн и 200 хиляди души. В Македония живеят най-много 1,5 млн. души, убеден е Любчо Нешков.

Ето и текста на faktor.bg

"Скандално, в стила на Решетников пратеник на Московската Патриаршия посочи кой ще е следващият български патриарх"

овhttps://faktor.bg/bg/articles/skandalno-v-stila-na-reshetnikov-pratenik-na-moskovskata-patriarshiya-posochi-koy-shte-e-sledvashtiyat-balgarski-patriarh