Скандално, в стила на Решетников пратеник на Московската Патриаршия посочи кой ще е следващият български патриарх

Варненският владика Йоан бил най-близък до православните руски сърца

Иларион Алфеев с патриарх Неофит и руските любимци Йоан, Гавраил и Герасим

Иларион Алфеев с патриарх Неофит и руските любимци Йоан, Гавраил и Герасим

Волоколамският митрополит Иларион Алфеев  проповядва, че свободата на България е от Русия,
автокефалията – също

Димитър Иванов

Приключи двудневното посещение в България на външния министър на Руската църква – Волоколамският митрополит Иларион Алфеев. Визитата му на 9-ти и 10-ти т.м. се състоя по покана на Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий” на конференция, посветена на Руско-турската война от 1877 – 1878 г.
Смята се, обаче, че това посещение в диоцеза на Българската православна църква има и едно съвсем друго значение.
Иларион Алфеев, който не е гост на БПЦ и идва на частно, а не на официално посещение, бива посрещнат на правителствената VIP зала на аерогара “София”, освен от руския посланик Макаров и от главния секретар на Св. Синод – еп. Герасим, който на своя глава организира и устройва цялата 

визита на “големия” си началник от Москва

 Той използва служебното си положение и въпреки че извършва длъжностно престъпление и въвежда в заблуждение други институции като осигурява охрана от НСО и полицейска пилотна кола за сметка на българския данъкоплатец, който от тази година издържа българските свещеници, заради русоробското слагачество на главния секретар на Българския синод.

За това идване в страната Синодалният гл. секретар приканва всички български митрополити с и-мейл да дойдат на 9-ти т.м. (не септември, а октомври) в Синодната палата в София, за да посрещнат важния гост, когото не са канили. Това падение, този резил, този срам не се случи, защото силен отпор на посочената по-горе организация е дал Пловдивския митрополит Николай, който излезе публично със свое Обяснение, което Faktor.bg публикува и от което става ясно 

какви инсинуации и интриги руската пропаганда би могла да осъществи чрез Иларионовата визита

От медиите става ясно, че въпреки сериозните аргументи на Николай Пловдивски патриарх Неофит е приел втория човек в РПЦ на частен прием в своя дом в Софийска митрополия.
Красноречиви данни, сочещи, че истинският мотив на шефа на Външния отдел на РПЦ е провокацията към българския синод по казуса със създадената от Вселенската Патриаршия Православна църква на Украйна. Това личи от неговата реч във Великотърновския университет, с която 

задълбочава разделението между българските владици

 Тази реч е качена и на официалния сайт на Външния отдел на Московската Патриаршия. Видно, също така е, че той вкарва и нова линия на разделението. С неумело и недостойно жунглиране на исторически факти той призовава БПЦ да помни и да внимава, защото, според него, Българската Екзархия само в Русия са я обичали, че Русия и Църквата й ни осигуряват автокефалията (самоуправляемостта), от тях ни е Патриаршията и от тях ни е признанието за Патриаршията. Дори си позволява да заяви публично кои български духовници са скъпи на руските православни сърца. За най-близки от днешните ни расоносци Алфеев посочва Варненския владика Йоан, който заявява тежка, но и тежкотоварна амбиция за следващ патриарх, еп. Герасим, който както вече споменахме е Гл. секретар на Св. Синод и държи цялата регулярна и конфиденциална информация на Българската църква и архимандрит Исак, който е клирик на Данаил Видински и вероятен бъдещ игумен на Троянския манастир. Тези любимци на Кирил Гундяев и неговия външен министър са лицата, които русофилстващите покровителстват и за които ползват оръжията на хибридната война, за да ги реализират на удобните за Кремъл постове в България.

Явно за следващ Български църковен глава рашките подготвят чрез десант към София откъм Варненския залив физически най-забележимия български владика Йоан за сметка на Гавраил Ловешки, който вероятно е приближен на стари вече кадровици от Любянка, които са по-встрани от актуалната динамика на времето. А и той догодина навършва 70 години и по Устава на БПЦ не може да е кандидат за патриарх, тъй като патриархът е и Софийски митрополит, а кандидатът за митрополит не трябва да е навършил 70 години.

Тази политика на висшите офицери в Московската Патриаршия е конкретен удар срещу Николай Пловдивски, когото 

Кремъл го наказва за действията му в полза на Вселенската Патриаршия

По време на вояжът си в нашата страна митр. Иларион е бил посрещнат във Велико Търново от митр. Григорий и в Плевен от митр. Игнатий, които са двамата най-старши агенти на ДС в Синода към момента, обявени от Комисията по досиетата. Единият е бил в съветска школа за шпионаж в Никарагуа, а другият е духовен баща на Пловдивския владика. Какъв инструктаж е реализиран и какви ангажименти са поети вероятно освен представителите на руските служби знае и Румен Петков, който от снимковия материал се разбира, че участва в срещите на руския владика в България.

След случая с обвинения в шпионаж и държавна измяна в полза на Русия и извършени арести на добре известни публични фигури на българския преход, българските контраразузнавателни служби и Прокуратурата докога ще позволяват външната чужда демонстрирана и тайна намеса на Русия в делата на автокефалната ни Българска църква, която по Конституция и Закон е традиционното вероизповедание в страната с особено значение за българската държавност? Ако ген. Решетников кадруваше при избирането на кандидатура на БСП за президент на България, то допустимо ли е Алфеев 

да въздейства върху бъднините на Българската църква

 чрез посочване на кандидат-патриарх? Патриархът не е с мандат от пет години, а е пожизнен институт, освен при заболяване и канонично-правни постъпки, и ще позволят ли отгворните институции определянето му да не става от православното изпълнение на българския народ, а от външни на страната ни сили от Изток?

В сложната обстановка, в която попадна Православния свят след евхаристийното разделение между Константинопол (Цариград) и Москва е напълно недопустимо висш представител на едната страна да се възползва крайно нетактично и недипломатично от друг повод, та да говори в свой доклад на псевдонаучна конференция срещу другата страна. Съвсем е неприемливо в Търново митр. Иларион от РПЦ да говори срещу Константинополската Вселенска патриаршия и какво е била, според него, причинила тя на Българската църква при условие, че проблемите именно на Българската църква и по-късно Българска Екзархия са категорична 

руска политика, провеждана от граф Игнатиев за етническо разделение на православните християни на Балканския полуостров

Не може Руската църква да иска подчинение и раболепие от Българската, защото ако не беше Българската още нямаше и да има Руска и вероятно сега Чингиз Хан щеше да им е божество!

Един руснак в Търново трябва да му да сведе глава и да се моли тихо. Каквото и да говори Москва Кръщението на нашия народ е от Константинопол, в неговия диоцез е и нашият манастир на Света Гора – Зографския. Недопус

ilarion_alfeev_rumen_petkov.jpg

Румен Петков неизменно присъства на всички срещи с руския гост

тимо е, поне етически погледнато, да заявяваш как Йерусалимската Патриаршия не успяла да помогне на нас българите, а Руската успяла. Един православен християнин обича всички свои събратя. Не е християнско един духовник от Русия да се държи в България като Брежнев и да изисква полагащата му се, едва ли не, специална почит, по-различна от всички останали. 

Несъстоялата се среща на Волоколамския владика с пълния състав на нашия Синод и изявлението на Пловдивския митрополит дават шанс Българската църква да започне, въпреки Неофит и трудностите в съборността и взаимоотношенията, да се превръща отново в огнище на Вяра и Родолюбие.
Дай, Боже!