Любомир Дацов, член на Фискалния съвет: Опасност от спиране на плащанията по пенсии и заплати няма

Според закона за публичните финанси, пенсиите и заплатите са определени като приоритет номер едно

Любомир Дацов

Любомир Дацов

"Ситуацията наистина е уникална, такъв казус до момента не сме имали. Опасност от спиране на плащанията по пенсии и заплати обаче няма", категоричен е членът на фискалния съвет и бивш зам. финансов министър Любомир Дацов.

„Юни месец, между 10 и 14, държавата няма да може да си плаща дори заплатите и пенсиите“, заяви днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента. "Без правителство бюджет няма да се гледа. От първия ден говоря за отговорност на всички партии. Бюджетът се работи от мнозинства. Не само бюджетът е заложник на това, че няма правителство“, добави още той.

Според Любомир Дацов, законът за публичните финанси дава възможности да не спират плащанията. Според чл. 87 от него,  ако няма приет бюджет, кабинетът може да поиска бланкетно разрешение от парламента да продължи да събира приходи и да извършва разходи и трансфери. А също и за поемане на нов дълг, ако вече е надхвърлен лимитът по предишния бюджет. В тримесечния срок, в който няма приет нов бюджет, не се включва времето, през което няма избрано Народно събрание. Същият закон забранява за времето на действие на стария, на всички бюджетни организации трупането на нови задължения за разходи.

Освен това, пак според закона за публичните финанси, пенсиите и заплатите са определени като приоритет номер едно за плащане, което означава, че могат да бъдат пренасочвани и спирани всички други плащания, вкл. капиталови, за да бъдат поети те. (24chasa)