Любомир Стефанов: Ако слушаме партиите, би трябвало да има кабинет, но започнаха уговорки как това няма да стане

Приличаме на британците по време на Брекзит - денят ни за размисъл е след изборите, а не преди това

Любомир Стефанов, снимка: БГНЕС

Любомир Стефанов, снимка: БГНЕС

"В България традиционно денят за размисъл е в деня след изборите, а не преди това. Ние сме малко като британците след Брекзит, които в Гугъл търсят какво означава Европейски съюз. Надявам се българите да са изградили рефлекса да гласуват и да са го изпълнили със съдържание след зачестилите вотове през последните години. Ако слушаме заявките на партиите от кампанията, която ще стартира официално съвсем скоро, би трябвало да имаме правителство. Започнаха обаче уговорки как това няма да стане". Това заяви политологът Любомир Стефанов пред Нова ТВ.  

По думите му не може да се говори за умора при избирателите. "39% от тях избирателна активност на мен не ми казва умора. Останалите 60% нищо не са направили. По-скоро има една нарастваща апатия, надявам се тя да не стане твърде голяма", поясни Стефанов.

Политологът очаква шарен парламент. "Ако гледаме данните на социолозите, би трябвало да влязат поне пет партии, но може и да са 6 или 7, но всичко зависи от кампанията, която ще се направи. Видяхме предизборни коалиции, можем да станем свидетели и на уговаряне на следизборни такива", добави експертът.

"Ще ми се да видим позитивна промяна. Голяма част от политиците се обединяват около Шенген и еврозоната. Добре е парламентът да работи, защото там е законодателната функция. Вредно е партиите да говорят, че тези избори са загрявката за вот наесен. Това демотивира и избирателя. Ние сме ремонтирали 28 пъти Изборния си кодекс, което е абсурдно. На вота е важно дали избирателите ще се хванат на традиционните популистки приказки за добрия народ и за лошия елит. Общото политическо говорене започва да втръсва на гражданите. Иска ми се да видя отговори за конкретни неща и секторни политики. Гражданите вече се ориентираха кой какво прави", каза още Стефанов.