МААЕ: Физическата цялост на Запорожката АЕЦ е нарушена

Рафаел Гроси

Рафаел Гроси

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси заяви, че "физическата цялост" на контролираната от Москва Запорожка атомна електроцентрала в Южна Украйна е била "нарушена", след като съоръжението е било често обстрелвано, предава АФП.

"Очевидно е, че централата и физическата цялост на централата са били нарушавани няколко пъти", заяви пред репортери Рафаел Гроси, който ръководи инспекцията на централата, след като се завърна с част от екипа си в контролираната от Украйна област.
Запорожската атомна електроцентрала е преминала в авариен режим поради намаляване на мощността, пети енергоблок е изведен от експлоатация, а шести енергоблок работи в нормален режим. Това съобщи ръководителят на военно-гражданската администрация на Енергодар Александър Волга по телевизионния канал РБК.

"Атомната електроцентрала е преминала в малък авариен режим в резултат на спадане на мощността, пети енергоблок в момента е изключен от електрозахранването, извършва се преструктуриране, шести енергоблок работи в нормален режим", каза той.

По-рано през деня ръководителят на военно-гражданската администрация на Запорожка област Евгений Балицки съобщи, че шести блок на Запорожската атомна електроцентрала работи на 60 процента от капацитета си, а пети блок е трябвало да бъде спрян, съобщава БГНЕС.