МААЕ: Иран възстановява връзката с камерите за ядрено наблюдение

Надежда за връщане към ядрената сделка

Рафаел Гроси

Рафаел Гроси

Иран се съгласи да възстанови връзката между камерите за наблюдение на няколко ядрени обекта и да увеличи темпото на инспекциите, съобщи ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси, предаде АФП.

Гроси заяви по-рано, че е провел "конструктивни" разговори с ирански официални лица, след като беше установено, че Техеран е обогатил уран почти до нивото за произвеждане на оръжие.

При завръщането си във Виена Гроси припомни, че е имало "намаляване на дейностите по наблюдение, свързани с камерите и системите за наблюдение", и заяви, че е постигнато съгласие те отново да започнат да функционират.

"Това е много, много важно" от гледна точка на непрекъснатостта на информацията, по-специално в контекста на възможността за възобновяване на ядрената сделка, каза той.

Гроси пристигна в Иран в петък, след като преговорите бяха попаднали в задънена улица относно съживяването на историческото споразумение от 2015 г. за ядрената дейност на Иран, известно като JCPOA.

"Сложихме турникет на кървенето по отношение на липсата на информация и на приемственост на знанията, които имахме - сега можем да започнем да работим отново. Това не са думи, това е нещо съвсем конкретно." - каза той.

Базираната във Виена МААЕ се стреми към по-тясно сътрудничество с Иран по отношение на ядрените дейности на страната. /БГНЕС