Мадуро поиска трети мандат начело на Венецуела

Той беше номиниран от управляващата партия

Николас Мадуро

Николас Мадуро

Президентът на Венецуела Николас Мадуро беше номиниран за трети пореден мандат на изборите на 28 юли, съобщи високопоставен представител на управляващата партия.

Гласуването на партията PSUV показа, че Мадуро ще бъде нейният кандидат за президент, написа в X Диосдадо Кабело, смятан за номер 2 в управляващото движение "Чависмо", предаде БГНЕС.

61-годишният Мадуро сам не е направил никакво изявление, но се очакваше, че ще се стреми към преизбиране във вот, от който е невъзможно да се възползва основният му претендент.

Преизбирането му за шестгодишен мандат през 2018 г., съпроводено с манипулации, не беше признато от САЩ и десетки други държави. То стана причина за поредица от санкции.

През миналата седмица венецуелският избирателен орган CNE обяви, че на 28 юли ще се проведат избори в южноамериканската страна, която е в тежко икономическо положение.

Това стана, след като миналата година в Барбадос правителството на Мадуро и опозицията се договориха за провеждане на "свободен и честен вот" през 2024 г. с участието на международни наблюдатели.

Сделката доведе до облекчаване на санкциите на Съединените щати срещу богатата на петрол южноамериканска държава, а американската компания Chevron възобнови в ограничен обем добива на суров петрол. Беше извършена и размяна на затворници.

Споразумението изискваше на кандидатите от опозицията да бъде позволено да обжалват съдебни решения, които ги лишават от правото да заемат даден държавен пост.

Оттогава обаче лоялният към Мадуро Върховен съд потвърди 15-годишната забрана за участие в първичните избори на опозиционната партия. Поради това Вашингтон обмисля повторно налагане на санкции.