Класика от българската кухня

Яйца по панагюрски и в допълнение - домашни питки на тиган

За 2 порции

яйца - 6 бр.
кисело мляко - 200 g
червен пипер (пушен или сладък) - 1 с.л.
масло  - 50 g
сирене  - 100 g
оцет  - 2 с.л.
чесън - 5 скилидки

ЗА ХЛЯБА

брашно - 250 g
вода (топла) - 150 - 180 ml
суха мая - 1 пакетче
масло (разтопено) - 50 g
олио  - 5 с.л.
захар - 1 ч.л.
сол
черен пипер

Начин на приготвяне

За хляба

Активираме маята в захарта и топлата вода.
Добавяме разтопеното масло, брашното, солта и пипера и омесваме пухкаво тесто.
Оставяме да втаса на стайна температура за 45 min.
Оформяме малки топчета и разточваме върху набрашнена повърхност. Оставяме да почине за 10 min.
В нагорещен тиган добавяме олио и запържваме питките от всяка страна до златисто.

За яйца по панагюрски

Яйцата приготвяме като слагаме тенджера с вода да заври, след което оставяме на умерено слаб огън и добавяме оцета. Правим водовъртеж с помощта на кухненска тел или бъркалка и внимателно поставяме  яйцата 2 по 2. Готвим по 3 min.
В тиган запържваме ситно нарязания чесън в маслото и червения пипер.
Смесваме киселото мляко с натрошеното сирене и поднасяме яйцата.

Шеф Шишков (gotvi.lidl)

Вижте самото изпълнение на рецептата на https://youtu.be/eYylQW0XLBg