Амюз буш

Кулинарно изкушение в една хапка

Какво е амюз буш?

Амюз буш е вид ордьовър с размера на една или две хапки. Мнозина бъркат амюз буш с предястие, но той всъщност е съвсем отделна част от вечерята. В буквален превод от френски амюз буш означава забавление за устата или забавляващ устата, за да се изрази насладата, която вкусната хапка носи.

Терминът амюз буш се появява през 60-те години на миналия век. Тогава на мода е кулинарията е движението Neuvelle Cusine. Типично за този период в кулинарията е намаляването на размера на порцията. Готвачите тогава залагат на силните вкусове и външния вид на ястието за сметка на размера.

Днес амюз бушсе предлага в по-скъпите ресторанти като комплимент от главния готвач. Често с амюз буш готвачът иска да демонстрира уменията си и подхода си към храната. Няма конкретна рецепта за амюз буш. Всичко зависи от вкусовете на готвещия.

Обикновено амюз буш се сервира преди предястието или между предястието и основното ястие. Често амюз буш е придружен с чаша вино, което допълва вкусовете на апетитната хапка.

Въпреки че амюз буш можете да намерите предимно в луксозните ресторанти, можете да приготвите своята версия на вкусните хапки и у дома. Вижте някои вкусни и евтини рецепти за амюз буш.

Амюз буш с чери домати и моцарела

Направете кокетни хапки с домати и моцарела. На клечка за зъби нанижете половинки или чери домати или цели (в зависимост от размера). Добавете парченца моцарела и листо босилек. Ако не ви допада идеята, можете да замените пресния босилек с песто.

Амюз буш с краставички и сушени чушки

Изрежете малки парченца краставица, на които сте махнали сърцевината. На клечка за зъби набучете краставичка, сложете отгоре кубче сирене, малко босилек. Отгоре сложете парченце сушена чушка, предварително накисната във вода.

Амюз буш с ябълка и синьо сирене

Отрежете малък резен ябълка. Поръсете със синьо сирене и поръсете със ситно смлени бадеми

Амюз буш с козе сирене

От козето сирене направете топче. Оваляйте го в бадеми и сервирайте върху канапе от маруля или на клечка

Свежи краставички с пушена сьомга

Обелете краставици и с помощта на белачка за картофи. Намажете всяка лента краставица с крема сирене, овкусено с подправки по ваш избор. Навийте всеки резен и закрепете с клечка за зъби. Отгоре сложете малко опушена сьомга и сервирайте охладени.

Амюз буш с домати и сирене фета

Отрежете тънки резени от франзела. Сложете малко зехтин и запечете до златисто. Поръсете със смес от равни части сирене фета на кубчета и белен домат. Подправете с риган. Завършете хапките с босилеково песто.

Амюз буш с крекер и гъши пастет

Вземете крекери и върху тях поставете тънък слой гъши пастет и завършете с малко сладко от смокини. Комбинирайте с чаша охладено бяло вино с плодови нотки.

(Rozali.com)