Какво хапват на Великден по света

Ако се изкушавате да разчупите малко нещата...

Може и за много хора Великден да е християнски празник, на който почитаме чудото на възкресението на Иисус Христос, но има и други, чиято религия е храната. А каквото и да си говорим, независимо от повода, празникът е свързан и със сериозно хапване и отрупана трапеза.

У нас традицията включва козунакът, курабиите и пъстрите яйца, като в празничната неделя се разнася и миризмата на печено агнешко от кухните на българските домакини.

Ако обаче се изкушавате да разчупите малко нещата, вижте десет малко по-различни предложения за великденски гозби, които се приготвят в различните държави, публикувани от международна платформа за поръчка на храна Foodpanda.

Русия

Поднася се салата от червено цвекло и сирене. Интересна и лесна за приготвяне, изключително полезна и вкусна. В Русия обикновено декорират ястието тематично с Великденските символи на Възкресението Христово.

Италия

На италианската празнична трапеза винаги присъства изключително вкусният кекс, в чието тесто се добавят ядки и стафиди и се оформя във формата на кръст.

Гърция

Тестеното изкушение, което наподобява козунак с добавена ароматна есенция, краси и гръцката трапеза. Около него се нареждат яркочервени боядисани яйца, които символизират кръвта на Христос.

Словения и Хърватия

Пухкав прясно изпечен сладък хляб, отбелязан със знака на кръста, е неизменна част от Великденската трапеза най-вече за народите от Словения и Хърватия, с който отбелязват края на Великия пост.

Испания

Козунакът е традиционно приготвян в някои региони на Испания по време на Страстната седмица. По традиция той прилича на голяма поничка, гарнирана с твърдо сварено яйце.

Великобритания

Във Великобритания се приготвя традиционен хляб, оформен в кръг. Тестеното изделие е присъствало на трапезата им в продължение на стотици години. Към него се добавят още 12 по-малки топки, които символизират апостолите.

Мексико

В Мексико Capirotada е вид ароматно мексиканско тесто, замесено със стафиди, карамфил и сирене. Всяка съставка е символ на страданията Христови.

Грузия

На почит в Грузия е типичната Великденска торта, приготвена от крем и блат. Обикновено семействата я носят в църква, за да бъде богословена от свещеник.

Германия

Великият Четвъртък в Германия е известен като Gründonnerstag или "Зелен четвъртък". Това е причината на този ден немците да се хранят със зелени на цвят храни.

Ето и една рецепта:

Салата от печено червено цвекло и козе сирене

ПРОДУКТИ

(4 порции)

червено цвекло - 800 г
свежо козе сирене - 250 г
яйца - 4 броя
орехи - 80 г
бейби спанак - 40 г
маслиново масло - 60 мл

1. Цвеклото се измива добре, слага се в тава и се пече около 60 минути в загрята на 180°С фурна. Охлажда се, обелва се и се нарязва на малки кубчета.

2. Яйцата се сваряват за 8 минути, обелват се и се режат на четири. Орехите се накълцват на едро.

3. Цвеклото се овкусява със сол и маслиново масло и се аранжира в подходящи чинии. Прибавя се спанакът, поръсва се с парчета свежо козе сирене и накълцаните орехи.

4. Салатата се сервира с яйцата.