Македонска медия: Клубът в Благоевград е финансиран от антиевропейска и антиамериканска организация

На "официалното" откриване в неделя ще присъстват лидерите на ВМРО-ДПМНЕ и Левица Християн Мицкоски и Димитър Апасиев

Македонският клуб "Никола Вапцаров", който трябва да бъде открит в неделя, 30 октомври, е финансиран от откровена антиевропейска и антиамериканска организация. Това съобщи македонският сайт "360 степени", предаде БГНЕС.

В подробното разследване се казва, че зад клуба стои "Македонското международно движение за правата на човека" (ММДПЧ). В информацията се подчертава, че за двете лица от тази организация Глигор Цанев и Минчо Остас, които финансират създаванто на този клуб, няма никаква информация и че не е известно с какво се занимават. За сметка на това от официалната им уеб страница става ясно, че "става въпрос за откровено анитевропейска, анти НАТО и анти САЩ организация".

Според разпространената информация, културният център "ще бъде ръководен" от Македонското сдружение за защита на основните индивидуални човешки права – „организация, която защитава правата на угнетеното македонско малцинство в България”. Уточнява се, че сдружението ще продължи да получава финансови средства от Македонското международно движение за правата на човека.

„Македонското международно движение за правата на човека призова медиите, журналистите, политическите партии и всички, които наистина са заинтересовани да защитават човешките права, да осъдят системното нарушаване на правата на македонците”. От ММДПЧ призовават да бъдат дарени средства за македонския културен център „Никола Вапцаров”. "Македонците са изправени пред най-сериозната в новата история заплаха за нашата идентичност и съществуване като македонци.. Действайте сега”, призовават от македонисткото движение.

На "официалното" откриване в неделя ще присъстват лидерите на ВМРО-ДПМНЕ и Левица Християн Мицкоски и Димитър Апасиев.

ВМРО-ДПМНЕ и проруската партия "Левица" през месец юни организираха антиевропейски и антибългарски протести в Скопие. Те се противопоставиха на френското предложение, което даде възможност РСМ да започне преговори за членство в ЕС. ВМРО-ДПМНЕ внесе закон, който забрани на българските сдружения в страната да използват имена на исторически личности, които режимът в Скопие счита "за противоречиви". Самият Мицкоски призова за "анулиране и унищожаване на Договора за приятелство с България", който бе подписан на 1-ви август 2017 г.