Македонското Външно призова политиците в Скопие да спазват Преспанския договор

Македонското външно министерство призова политиците в Северна Македония да бъдат внимателни по отношение на Преспанския договор, предаде БГНЕС.

В изявлението е подчертано, че призивът важи "особено за избраните държавни функционери".

Министър на външните работи все още е Буяр Османи от Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/.

"Потвърждаваме твърдата решимост на страната за недвусмислено спазване на конституционните разпоредби, както и на всички международно поети задължения като пълното спазване на Споразумението за стратегическо партньорство между Република Северна Македония и Република Гърция. През последните седем години двете държави развиха високо ниво на политически диалог, което доведе до неколкократно увеличаване на икономическото сътрудничество и изграждането на положителни връзки между хората. Това доведе до членството на Северна Македония в НАТО, започването на преговори с Европейския съюз, както и надграждането на Стратегическото партньорство в Стратегически диалог със САЩ. Поддържането на евроатлантическия курс на страната е основен стратегически интерес и гарант за дългосрочната сигурност и стабилност”, се казва още в съобщението.

БГНЕС припомня, че на 12 май Гордана Силяновска-Давкова положи клетва като президент на „Македония“. Тя не използва официалното име на страна - Република Северна Македония.

Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

На подписването присъства и специалният представител на ООН Матю Нимиц, както и върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан. /БГНЕС