Резолюция за обявяване на септември 2023 г. за "Месец на македонското американско наследство" е внесена в Сената на САЩ

В Сената на Съединените щати е внесена резолюция под името “Определяне на септември 2023 г. за "Месец на македонското американско наследство" и честване на езика, историята и културата на македонските американци и техния невероятен принос към Съединените щати“, предаде БГНЕС. Резолюцията е предадена на комисията по съдебна реформа.

Решението за определяне на месец септември 2023 г. за "Месец на македонското американско наследство" е взето предвид няколко съществени факта. Конгресът на САЩ посочва на официалния си сайт доводите, довели до това решение. БГНЕС публикува пълният текст на предложената резолюция.

От 80-те години на ХХ век десетки хиляди македонци имигрират в Съединените щати в търсене на граждански свободи, човешки права, религиозна свобода, икономически възможности и сигурност в отговор на Илинденското въстание от 1903 г. срещу Османската империя, Балканските войни от 1912-1913 г., Първата и Втората световни войни, Гражданската война в Гърция от 1946-1949 г. и комунистическата политика на Югославия.

Тези американски имигранти от македонски произход са се установили в Съединените щати, допринасяйки за своите общности по безброй начини като лоялни и патриотични граждани, посочва Конгресът.

Решението е взето и като се има предвид, че в Съединените щати живеят около 500 000 души с македонско наследство, като големи общности има в щатите Мичиган, Ню Джърси, Ню Йорк, Охайо, Индиана, Илинойс, Пенсилвания, Флорида, Тексас, Аризона и Калифорния.

Посочва се също, че македонската американска общност в Съединените щати е „жизнена общност, която е вградена в обществото на Съединените щати и участва във всички сфери на живота, в бизнеса, медицината, правото, технологиите, гражданската активност, правителството, армията, образованието, изкуствата, кулинарията, атлетиката и др.

Американските предприемачи от македонски произход са проявили устойчивост, решителност и отдаденост на упорита работа, като са преодолели предизвикателствата, за да постигнат бизнес успех и да допринесат за основите на търговията в Съединените щати, се казва още в текста.

Подчертава се, че американските спортисти от македонски произход са постигнали също забележителни успехи в различни спортни дисциплини и са допринесли за богатата традиция на спорта в Съединените щати, като са спечелили медали на Олимпийските игри, шампионски титли и са били собственици на спортни отбори.

Американските творци от македонски произход също са показали изключителни умения в различни форми на изкуството, като изобразително изкуство, литература, музика, танци, театър, кино и фотография, оставяйки „незаличима следа в художествената традиция на Съединените щати“.

Членовете на македонската американска общност са допринесли значително за развитието на медицината, включително в областта на сърдечносъдовата и гръдната хирургия, ортопедичната хирургия и спортната медицина, акушерството и гинекологията и др.

Македонските американци са избрани да работят в законодателните органи и съдебните зали в цялата страна, като сътрудничат в непрекъснато продължаващата работа за демокрацията в Съединените щати.

Важно е да се подчертае този важен принос и културното въздействие на македонските американци в Съединените щати.

Затова, следва да бъде решено:

(1) Сенатът да определи септември 2023 г. за "Месец на македонското американско наследство" в чест на културния принос и постиженията на македонските американци;

(2) Да признае приноса на многобройните македонските американци към Съединените щати в различни области, включително изкуство, наука, бизнес, политика, академични среди, медицина и спорт;

(3) Да призове народа на Съединените щати да отбележи „Месеца на македонското американско наследство“ с подходящи церемонии, дейности и програми, които почитат културния принос и постиженията на македонските американци.

Резолюцията е внесена от републиканският сенатор от Индиана Майк Браун, който е единственият сенатор член на групата на приятелите на Македония и македонските американци в Конгреса. Тя трябва първо да бъде одобрена от съдебната комисия на Сената, преди целият Сенат да гласува за нея. Инициативата за резолюцията е на Обединената македонска диаспора (ОМД).