Остро изказване на Макрон отново стресна европейските лидери

Европа е смъртна, правилата на играта се промениха, предупреди френският президент

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон призова днес Европа да се изправи пред предизвикателствата на един променен свят, предупреждавайки, че "нашата Европа днес е смъртна и може да умре", предадоха АФП и БНР.

"Може да умре и това зависи само от нашите избори", подчерта Макрон в ключова реч, предупреждавайки, че Европа "не е въоръжена срещу рисковете, пред които сме изправени" в един свят, в който "правилата на играта се промениха". 

"През последното десетилетие рискът е голям Европа да бъде отслабена или изтласкана", каза той в Сорбоната в своя реч, определена за президентската визия за бъдещето на Европа.

Макрон призова Европа да излезе от "стратегическото малцинство", което я остави прекалено зависима от Русия за енергийни суровини и от САЩ за сигурност.

"Приключи епохата, когато Европа купуваше своята енергия и торове от Русия, имаше производство в Китай и поверяваше сигурността си на САЩ. Правилата на играта се промениха", посочи Макрон.

Той описа руското поведение след инвазията в Украйна като "неудържимо" и посочи, че вече не е ясно докъде се простират лимитите на Москва, но и че "Русия не печели агресивната война в Украйна".

"Трябва да изградим стратегическа концепция за стабилна европейска отбрана за нас", каза Макрон, допълвайки, че Европа не може да бъде "васал" на САЩ.

Той е поискал от европейските партньори предложения през следващите месеци и добави, че Европа също се нуждае от собствени възможности в киберзащитата и киберсигурността.