Зеленски подписа двустранни споразумения за сигурност с Макрон и Шолц

Той беше на посещения в Германия и Франция

Володимир Зеленски и Еманюел Макрон, снимка: EPA/BGNES

Володимир Зеленски и Еманюел Макрон, снимка: EPA/BGNES

Тази вечер френският президент Еманюел Макрон и украинският президент Володимир Зеленски подписаха двустранно споразумение за сигурност, включително ангажимет от страна на Париж да изпрати военна помощ на Киев на стойност до 3 милиарда евро през тази година, съобщава БНР с позоваване на Ройтерс и Франс прес.

Споразумението дава на Украйна гаранции, че в случай на нова агресия от руска страна след края на настоящата война, тя ще получи помощ от Париж в рамките на 24 часа.

Френските страна също така се ангажира да изпрати на Украйна нова военна помощ на стойност до 3 млрд. евро през настоящата година.

Франс прес цитира съобщение от Елисейския дворец, според което френската страна се ангажира с дълготрайна подкрепа за украинските въоръжени сили с приоритет за противовъздушната отбрана, артилерията, далекобойните ракети и бронираните машини. Предвидено е и сътрудничество за обучение на украинските войски, както и при производството на оръжейни системи.

"Решени сме да сложим край на агресивната война на Русия срещу Украйна", подчерта Макрон. Френският президент обаче повтори, че Париж "не е във война с Русия или руския народ".

Франция предостави 1,7 млрд. евро в подкрепа на Украйна през 2022 г. и още 2,1 млрд. евро през 2023 г.

"Нашето сътрудничество дава резултати в защита на живота в Украйна и в цяла Европа", написа Зеленски в социалната медийна платформа "X" при пристигането си във френската столица, където беше посрещнат от президента Еманюел Макрон.

По-рано през деня Зеленски подписа подобен дългосрочен пакт за сигурност и с германския канцлер Олаф Шолц.

Той беше на посещения в Германия и Франция, за да събере военна помощ в критичен момент от войната срещу Русия, като украинските войски се опитват да удържа руските сили, които се опитват да завладеят източния украински град Авдиивка.

Германският пакт за сигурност, който ще продължи 10 години, ангажира Германия да подкрепи Украйна с военна помощ, да наложи контрол върху износа си с олгед на санкциите срещу Русия, както и да гарантира, че руските активи остават замразени, предаде Ройтерс.

Берлин също така подготви нов пакет война помощ на стойност 1,13 милиарда евро (1,22 милиарда долара), който е фокусиран върху противовъздушната отбрана и артилерията.

"Значението на документа не може да бъде надценено. Той ясно показва, че Германия ще продължи да подкрепя независима Украйна в нейната защита срещу руската инвазия. И ако в бъдеще има друга руска агресия, ние сме договорили подробна дипломатическа, икономическа и военна подкрепа", каза Шолц.

Зеленски пък посочи, че помощта е от решаващо значение, тъй като военните доставки от други партньори са намалели, докато Русия има предимство в артилерията на фронтовата линия.

През миналия месец Украйна сключи дългосрочно споразумение за сигурност и с Великобритания.