Макрон е решил да заобиколи парламента за прокарване на спорния закон за пенсиите

В парламента няма мнозинство за приемане на реформата

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон е решил да прокара спорната си пенсионна реформа, без да свиква гласуване в парламента, използвайки конституционно правомощие, което позволява на правителството да заобикаля законодателите, съобщиха за АФП няколко източника, близки до президентството.

Според тези източници Макрон е решил да се позове на член 49.3 от френската конституция след трескава поредица от срещи с високопоставени лица, включително с министър-председателя Елизабет Борн, които изглежда са показали, че в парламента няма мнозинство за приемане на реформата.

Припомняме, че тази сутрин френският Сенат с дясно мнозинство прие компромисния текст за пенсионната реформа във Франция, с който се ратифицира увеличаването на пенсионната възраст на 64 години. Процедурата не е лишена от последици. Ръководителят на правителството ще бъде изложен на предложения за вот на недоверие от страна на левия алианс Nupes и крайнодясното Национално обединение (RN), които могат да бъдат обсъдени през уикенда или в началото на следващата седмица. Тяхното отхвърляне би подпечатало окончателното приемане на реформата.