Макрон: Трябва да убедим Индия и Бразилия, че това не е само европейска война

Срещата в Хирошима е среща на единството, особено по въпроса за Украйна

снимка: БГНЕС/ЕРА

снимка: БГНЕС/ЕРА

Срещата на Г-7 в Япония е възможност да убедим големите развиващи се страни като Индия и Бразилия по въпроса с нахлуването на руските сили в Украйна, заяви днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Лидерите на Бразилия и Индия, които не членуват в Групата на седемте, участват във форума в японския град Хирошима като гости. Двете страни съхраняват икономическите си и политическите си отношения с Москва 15 месеца след нахлуването в Украйна, което възпрепятства опитите на Запада да изолира Русия, отбелязва Ройтерс.

Срещата в Хирошима е среща на единството, особено по въпроса за Украйна, и има за цел изработи рамка за траен мир в съответствие с международното право, изтъкна Макрон.

"Това не е само една европейска война", каза още френският лидер.

На срещата имаме "възможност да обсъдим, да обменим мнения и да се опитаме да убедим партньорите от този разширен формат на Г-7 . . ., като например Индия, Бразилия, Индонезия и още няколко страни от юга, които не са имали толкова редовни контакти с Украйна", каза Еманюел Макрон.

Френският президент заяви обясни и каква е целта на украинският президент Володимир Зеленски да присъства на тази толкова важна среща.

Срещата на Г-7 "дава възможност на Зеленски да изрази позицията си пред държави, на които понякога се поднася само една версия. Казвам това няколко седмици преди среща на лидерите от БРИКС", подчерта Макрон, имайки предвид, че в обединението членуват Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка.