Малкович: Не виждам съществена разлика между ЩАЗИ и социалните мрежи

Пиесата „В самотата на памуковите полета“ повдига много въпроси, които всеки трябва да зададе на себе си

Джон Малкович

Джон Малкович

Звездите от спектакъла „В самотата на памуковите полета“ от Бернар-Мари Колтес Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте се срещнаха днес в Народния театър с представители на българските медии в първата си публична изява след пристигането в София.

Световноизвестните актьори, които ще изиграят режисирания от Тимофей Кулябин спектакъл на сцената на Народния театър на 16, 17 и 18 февруари, бяха в компанията на директора на театъра Васил Василев, по чиято покана се случва гостуването, заместник-директора по международната дейност Василка Бумбарова и част от екипа на „В самотата на памуковите полета“, съобщиха от Народния театър.

Във втория ден от турнето си в София, докато на Голяма сцена тече логистичната и техническа подготовка, Малкович и Дапкунайте споделиха очакванията си за срещата с българската публика. Спектакълът на Тимофей Кулябин, който съвсем наскоро постави и „Нора“ по Хенрих Ибсен на сцената на Народния театър, ще се играе на английски език с български субтитри.

Световноизвестният американски театрален и филмов актьор, който има в кариерата си над 70 филма и множество театрални роли и награди, и литовската актриса Дапкунайте, която снима и играе в целия свят, работят заедно повече от 30 години, като „В самотата на памуковите полета“ е последният им съвместен проект, чиято премиера бе през 2022 г.

„Това е още една наша мечта, която реализирахме. Искам да благодаря на целия екип, който се справи блестящо с организацията на събитието. След премиерата на 29 май в Рига в театър „Дайлес“, имаме удоволствието да видим този спектакъл и на сцената на Народния театър“, коментира директорът Васил Василев.

Малкович и Дапкунайте отговаряха на въпросите на журналистите повече от 40 минути, а след това раздадоха и автографи.

„Израснал съм в театъра, на кино се научих, не мога да кажа кое от двете обичам повече. За мен е удоволствие да работя и винаги съм се наслаждавал на това. Текстът на съвместната ни пиеса повдига много въпроси, които всеки може да зададе на себе си. Труден, но и предизвикателен разказ за неизказаните желания, които не можеш да изразиш или изживееш“, коментира Малкович.

Джон Малкович коментира и влиянието на социалните мрежи в ежедневието на съвременния човек, след като вчера бе многократно сниман и публикуван в тях от български почитатели по време на разходките си из София. „Нужна е смелост, за да смиламе информацията, която те ни дават.

Не виждам особена разлика между социалните мрежи и ЩАЗИ, изтъкна холивудската звезда.

Дапкунайте пък сподели, че е останала впечатлена от играта на актьорите в „Нора“ – премиерният спектакъл на Кулябин, който се играе на сцената на Народния театър и на чиято премиера тя присъства. „Ще се радвам да споделите заедно с нас в рамките на тези три дни това невероятно пътешествие“, каза тя за спектакъла, в който дели сцена с Малкович.

Самият Малкович пък коментира, че текстът на пиесата повдига много въпроси, които всеки трябва да зададе на себе си. Въпроси, но не и отговори, допълни Дапкунайте, като се пошегува с прочутата фраза от „Игра на тронове“ – „Всички ще умрем“.

Авторът на „В самотата на памуковите полета“ Бернар-Мари Колтес е роден на 9 април 1948 г. във Франция. Драматург, режисьор, актьор, сценарист и не на последно място – бунтар, чиито пиеси на преведени на над 30 езика и се играят по целия свят. Пиесата „В самотата на памуковите полета“ е написана през 1985 г., четири години преди смъртта на Колтес. Самият автор нарича творението си „философски диалог в маниера на XVIII век“. Отвъд привидната непроницаемост на текста, проследяващ срещата на Дилъра и Клиента, се утаяват темите за любовта като копнеж и невъзможност, за търговията като модус на човешките взаимоотношения, за желанието, което е срамно и самоунищожително и в крайна сметка – за самотата.

Режисьорът на спектакъла Тимофей Кулябин е един от най-прочутите театрални творци, поставял на сцени в родната си Русия и по целия свят. През 2022 г. Кулябин режисира на сцената на театър „Дайлес“ в Рига „В самотата на памуковите полета“, като България е част от световното турне на представлението. Преди близо 2 месеца на Голяма сцена на Народния театър бе премиерата на режисираната от Кулябин „Нора“ по Хенрик Ибсен./ БГНЕС