Проруски полски политик организира унищожаване на украинско зърно на границата

Полската прокуратура започна разследване

Маргиналният полски политик Рафал Маклер организира унищожаване на украинско зърно на границата между Полша и Украйна, предаде Униан.

Маклер е един от вдъхновителите на протестите на полски фермери срещу вноса на украинска земеделска продукция. Той е лидер на местната организация на партия „Конфедерация“ в град Люблин – тази политическа сила настоява Полша да напусне ЕС и да се сближи с Русия.

Вчера подстрекавани от него демонстранти изсипаха на пътя зърното от няколко украински тира.

Полската прокуратура започна разследване на инцидента – за "нарушаване на митническата сигурност и унищожаване на имущество".

"Поредната акция на Маклер явно отговаря на интересите на Русия, която е заинтересована да има конфликт между украинците и поляците и в ЕС да отслабне подкрепата за Украйна. Освен това тази акция е от полза за полукриминални полски кръгове, заподозрени в схеми за нерегламентирано влияние върху пазара на превозите в ЕС." – посочват от Центъра за противодействие на дезинформацията към Службата за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Самият Маклер е притежател на логистична компания. Той се кандидатира за депутат в полския Сейм през 2019 году, но не беше избран. 

Превод Faktor.bg