Македонски вицепремиер: Отхвърлим ли френското предложение, даваме шанс на България за нови искания, когато е пред избори

Боян Маричич

Боян Маричич

Отхвърлянето на френското предложение ще нов шанс за нови искания от страна на България и ще усложни целия процес, особено сега, когато България е пред избори. Това каза вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич в интервю за белградския "Блиц".

„С измененото, прецизирано, допълнено френско предложение получихме това, за което се борим от години - изчистена формулировка на македонски език, без бележки под линия, звездички и пояснения, което за нас беше най-важното за запазване на националните ни интереси. Успяхме да защитим македонския език, както обещахме. Гражданите няма от какво да се притесняват, македонският език с това предложение става един от бъдещите официални езици на Европейския съюз. Като защитаваме македонския език, ние най-пряко гарантираме защитата на идентичността на македонския народ“, каза Маричич.

Маричич каза, че френското предложение за преодоляване на спора Скопие-София има два сценария – начало на преговори с ЕС и реална възможност по-лесно и бързо да се излезе от лабиринта за решаване на отворените въпроси с България.

„Получихме предложение, което отговаря на всичките ни възражения и затова смятам, че си заслужава да бъде разгледано сериозно. С френското предложение и личното участие на президента (Еманюел) Макрон в целия този процес беше потвърдено, че Брюксел има волята и желанието Северна Македония и Албания да започнат преговори“, подчерта Маричич, заявявайки, че другият сценарий би бил отхвърляне това предложение и чакане на друго, ново, което да даде нов шанс за нови искания от страна на България и ще усложни целия процес, особено сега, когато България е пред избори. /БГНЕС