Марин Марковски: Всеки, пострадал от ледена висулка, има право на обезщетение, в закона ясно пише кой носи вина

Марин Марковски

Марин Марковски

"Всеки, който е пострадал от ледена висулка, има право на обезщетение". Това каза адвокат Марин Марковски по повод падналата висулка от центрлната поща в София, която рани главата на жена, пред "Фокус". Той е категоричен, че всичко в тези случаи е уредено от закона.

„Има ясен и категоричен отговор на въпроса: кой следва да обезщети за болките и страданията, за моралните претърпени вреди. Ако има такива, свързани със здравето и разходите, който следва да понесе този, който е увреден. Като падне висулка, носи отговорност собственикът на сградата, защото законът е ясен: собственикът на вещта носи отговорност за вещите, които са свързани с експлоатацията и така са експлоатирани, че се е случило това тежко, мъчително, не дай си Боже, трагично събитие“, обясни той.

Адвокат Марковски даде пример с ежегодните висулки-бомби около Съдебната палата, като уточни, че ако подобни ледени образования има по някой блок, то те са задължение на домоуправителя, който трябва да сигнализира на Пожарна безопасност за тях. Ако има хора, които са пострадали при подобен инцидент, те ще получат обезщетение при завеждането на дело, категоричен бе той.