Мариника Тепич обещава да продължи гладната си стачка

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Изглеждаща слаба, но решителна, сръбската опозиционна лидерка Мариника Тепич оправя импровизираното си легло - кожен диван в сградата на парламента, където от 18 декември е в гладна стачка.

49-годишната жена протестира срещу "изборните измами" по време на парламентарните и местните избори, проведени в Сърбия на 17 декември, и настоява резултатите да бъдат анулирани.

Тя не е сама. Тепич е един от седемте членове на основния опозиционен лагер, обединени под знамето "Сърбия срещу насилието", които обявиха гладна стачка във връзка с резултатите.

Партията на сръбския президент Александър Вучич заяви, че си е осигурила убедителна победа по време на гласуването.

Екип от международни наблюдатели, сред които и представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), осъди редица "нередности", включително "купуване на гласове" и "напълване на урни".

От събота насам Тепич ежедневно получава интравенозни течности, но отказва да приема храна.

"Те (лекарите) се опитват да поддържат това състояние възможно най-дълго, защото нямам намерение да се откажа, докато не бъдат анулирани фалшивите избори, докато не признаят изборните измами и докато не бъде защитена волята на народа", казва Тепич в интервю за АФП.

"Това просто трябва да се направи, за да се предупреди както вътрешната, така и международната аудитория", добави тя.

Няколко западни държави изразиха загриженост във връзка със съобщените нередности.

Германия определи обвиненията като "неприемливи" за страна, която се надява да се присъедини към Европейския съюз.

Съединените щати призоваха Белград да отговори на "опасенията" на наблюдателите на изборите, а ЕС заяви, че "изборният процес в Сърбия се нуждае от осезаемо подобрение и по-нататъшни реформи".

Сръбските прокурори поискаха от полицията да провери твърденията за измами.

Сръбската полиция съобщи, че в изборния ден са подадени общо 344 жалби - по-малко, отколкото по време на последния вот - и че в 18 случая прокурорите са открили елементи на "престъпни действия".

Международните наблюдатели подчертаха твърденията, че "избиратели, живеещи в чужбина, са организирани и транспортирани от управляващата партия, за да гласуват на местните избори в Белград".

Тепич обвини Вучич, че е контролирал тази схема.

"Мисля, че (Сърбия) е единствената страна в света с феномен на изборни мигранти", заяви Тепич.

Вучич отхвърли обвиненията - по-специално по въпроса за гласоподавателите, които са дошли да гласуват от съседна Босна.

"Ние ще защитим волята на народа и в това няма никакво съмнение", каза той.

Президентът също така призова опозиционните депутати да намерят други начини за протест.

"Бих искал да помоля всички, които са в гладна стачка, да не я продължават ... Те могат да организират протести всеки ден. Аз съм свикнал с протестите", каза Вучич по време на телевизионно обръщение към нацията в неделя.

Позовавайки се на бившия ръководител на неговата партия Томислав Николич, който през 2011 г. обяви гладна стачка с искане за провеждане на парламентарни избори, Вучич заяви, че бившият му партиен колега "не е постигнал нищо, освен да застраши здравето си".

Тепич обаче заяви, че е решена да продължи.

"Отдавна не съм слушала какво казва Александър Вучич или поне не съм го вземала насериозно. Защото, когато си отвори устата, той нарушава закона, мами, лъже, печели време и манипулира. И ето как живеем през последните 10 години", каза тя.

Тепич твърди, че много добре осъзнава последствията от действията си.

"Опитвам се да не мисля за това (смъртта). Не гледам на това като на жертва. Виждам това като борба и начин, който ме поддържа жива", каза тя.

"Когато ме питат дали съм под стрес - не. Бих се чувствала по-стресирана, ако не правех това". /БГНЕС