Габриел: Подкрепяме европейския път на Грузия, осъждаме руската окупация на Абхазия и Южна Осетия

Дарчиашвили благодари на България

Илия Дарчиашвили и Мария Габриел, снимка: БГНЕС

Илия Дарчиашвили и Мария Габриел, снимка: БГНЕС

България подкрепя Европейския път на Грузия. Това каза по-рано днес министърът на външните работи Мария Габриел след среща в София с колегите си Илия Дарчиашвили, предаде БНР.

"Грузия има важна роля за стабилността в региона на Черно море, подчерта вицепремиерът Мария Габриел. Разширяването на Европейския съюз и политиката на отворени врати на НАТО са ключови за постигането на сигурност в региона. Затова България подкрепя геополитическия избор на Тбилиси, както и независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Грузия в международно признатите ѝ граници." - посочи Габриел.

"Остро осъждаме продължаващата незаконна окупация от Руската федерация на грузинските територии Абхазия и Цхинвали в Южна Осетия. Обсъдихме и много важната роля на Грузия за сигурността и стабилността в черноморския регион." - категорична е тя. 

Грузинският външен министър Илия Дарчиашвили благодари за подкрепата на България. Той очаква още през тази година Грузия да получи статут на страна-кандидат за Европейския съюз.

"Руската агресия срещу Украйна се отразява не само на Грузия, но и на региона. Тази война подкопава архитектурата на сигурност в Черно море. Работим заедно с партньорите, за да засилим стабилността в региона. За нас това е приоритет номер едно." - отбеляза той.