Мария Габриел разговаря с френския външен министър за влизането ни в еврозоната и ОИСР

„Благодарност за подкрепата за приемането на България в Шенген"

Мария Габриел и Стефан Сежурне, снимка: Фейсбук - Мария Габриел

Мария Габриел и Стефан Сежурне, снимка: Фейсбук - Мария Габриел

 „Франция е партньор и стратегически съюзник на България, с когото споделяме общи приоритети в международния дневен ред. Тази година ще отбележим 145 години от установяване на дипломатическите ни отношения.“ – написа вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел във Facebook след среща с министъра на външните работи на Франция Стефан Сежурне. Габриел е на работно посещение в Париж.

Тя благодари на министър Сежурне за топлото посрещане в Париж и конструктивна дискусия. Сред ключовите теми, които двамата са обсъдили, са били новата пътна карта между България и Франция, с която ще се актуализира споразумението за стратегическо партньорство от 2008 г., инициативата „Три морета", присъединяването на България към еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

„Благодарност за подкрепата за приемането на България в Шенген. Разчитаме на Франция и благодарим и за заявената подкрепа за премахването на сухопътните граници“, пише още Мария Габриел. Сред темите на разговорите са били и подкрепата за Украйна, както и ситуацията в Близкия изток. 

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е на работно посещение в Париж, където по-рано днес изнесе лекция в престижния Национален институт за публична администрация, на чийто тазгодишен випуск бе избрана за патрон. Патрони на випуски през годините са били ключови в европейската политика личности, сред които Симон Вейл, Жак Делор, Валери Жискар д’Естен, Жан-Клод Юнкер, Херман ван Ромпой, Мишел Барние и др., напомня Нова ТВ.