Мария Захарова: Има опити за създаване на "анти-Русия"

Мария Захарова

Мария Захарова

Възлагането от украинския президент Володимир Зеленски на премиера Денис Шмигал на задачата да проучи възможността Русия да бъде наричана в страната "Московия" е поредното доказателство за опитите да бъде създадена "анти-Русия", заяви днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от БТА.

"Бункерният всеки ден доказва нашата правота. Ето още едно доказателство за опитите на Украйна да създаде "анти-Русия", написа Захарова в своя Телеграм-канал.

Една от тезите на кремълската пропаганда е, че независима Украйна и независимата украинска нация са "създадени като анти-Русия", за да и се противопоставят.

Зеленски възложи на Шмигал въпросното проучване, след като съответна петиция в Украйна събра необходимите 25 хиляди подписа. Украинският премиер ще проучи доколко е възможно това преименуване в историческо-културен контекст и до какви международноправни последици може да доведе.

Петицията предлага в Украйна Руската федерация да бъде наричана "Московска федерация", а думата "руски" да бъде заменена с "московски".