Мария Захарова ядосана на Германия и Франция за Донбас

Мария Захарова

Мария Захарова

Неотдавнашното съвместно изявление на Берлин и Париж относно ситуацията в Източна Украйна предполага, че двете държави не са в състояние да окажат влияние върху Киев по прилагането на Минските споразумения. Това заяви на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предава TACC.

„Как оценяваме подобна позиция на Берлин и Париж? Като безпомощна в много отношения. Тук дори не искам да говоря и да давам някакви негативни, емоционални оценки, просто искам да заявя, че такива изявления говорят за безпомощността й да влияят на Киев, който не може, не трябва, но е длъжен да изпълни подписаното и одобреното по време на приемането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН“, подчерта дипломатът на Москва.

Според Захарова „тази безпомощна позиция“ става очевидна с времето, когато всички опити за въздействие върху Киев по принцип не водят до желания резултат.

„Проследяването на движението на руските войски на руска територия е абсолютно безсмислено. Всяка държава има свои собствени въоръжени сили. Те се движат въз основа на плановете и стратегиите, които тази държава има. Затова Париж и Берлин трябва да се съсредоточат не върху проследяването на движението на руските войски на руска територия, а върху наблюдението на неизпълнението на задълженията на Киев. Няма да има много проблеми“, заключи Захарова.

По-рано външните министри на Франция и Германия Жан-Ив Льо Дриан и Хайко Маас в съвместно изявление изразиха загриженост относно влошаването на ситуацията по контактната линия в Донбас и изразиха подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.