Марокански шпионин в центъра на Катаргейт

Агент на мароканските тайни служби, идентифициран като Мохамед Белахрех, се оказа един от основните участници в корупционния скандал, свързан с Катар, който разтърси основите на Европейския парламент. Кодовото му име е М118 и от години обикаля европейските шпионски служби.

Белахрех изглежда е в центъра на сложна мрежа, която се простира от Катар и Мароко до Италия, Полша и Белгия. Той е заподозрян, че през последните години е участвал в интензивни усилия за лобиране и предполагаема корупция, насочени срещу членове на ЕП. И се оказва, че от известно време е бил известен на европейските разузнавателни служби.

Рабат е все по-често в центъра на вниманието, тъй като фокусът се разширява отвъд ролята на Катар в обвиненията в корупция на европейски евродепутати, при които белгийската полиция иззе оборудване и над 1,5 млн. евро в брой при обиски в поне 20 жилища и офиси.

Миналата седмица белгийският министър на правосъдието Винсент ван Куикенборн даде едва ли не завоалирана индикация, че Мароко е замесено в разследването. В изказване пред белгийските законодатели той спомена за "страна, която през последните години вече е била споменавана ... когато става въпрос за намеса". Подразбира се, че става дума за Мароко, тъй като службата за сигурност на Рабат е обвинявана в шпионаж в Белгия, където има голяма диаспора от мароканци.

Според италианския ежедневник „La Repubblica“ и белгийския „Le Soir“ Белахрех е една от връзките между бившия евродепутат Пиер Антонио Панцери с мароканската тайна служба DGED. Италианският политик Панцери в момента е в затвора, където му е повдигнато предварително обвинение в корупция в рамките на разследването дали Мароко и Катар са си купували влияние в Европейския парламент.

В папка с марокански дипломатически телеграми, изтекли от хакер през 2014 и 2015 г. (и видени от „Политико“), Панцери е описан като "близък приятел" на Мароко, "влиятелен съюзник", който е "способен да се бори с нарастващата активност на нашите врагове в Европейския парламент".

Сега разследващите проверяват колко близък приятел е бил Панцери на Мароко. В белгийското искане за екстрадиция на съпругата и дъщерята на Панцери, за които също се твърди, че са замесени в корупционния скандал, се споменават "подаръци" от Абдерахим Атмун, посланик на Мароко във Варшава.

В продължение на няколко години Панцери е споделял председателството на съвместната парламентарна комисия ЕС-Мароко с Атмун, опитен дипломат, който се стреми да прокарва интересите на Мароко в брюкселския „балон“.

Сега обаче има подозрения, че Атмун е получавал заповеди от Белахрех, който е "опасен човек", твърди пред „Le Soir“ служител, запознат с разследването. Съобщава се, че именно под ръководството на Белахрех Панцери е запечатал връзката си с мароканската DGED, след като не е успял да бъде преизбран в парламента през 2019 г.

Белахрех може да се окаже и ключът към разплитането на една от продължителните загадки на катарския скандал: следите на парите. В белгийското искане за екстрадиция, видяно от „Политико“, се споменава загадъчен персонаж, свързан с кредитна карта, дадена на роднините на Панцери, известен като "гигантът". Появяват се спекулации дали Белахрех може да е този гигант.

Многобройните животи на един марокански шпионин

Белахрех не е новак в европейските шпионски среди - медиите съобщават, че през последното десетилетие той се е занимавал с няколко шпионски случая.

Според испанския ежедневник „El Confidencial“, мъжът от Рабат за първи път привлича вниманието на властите във връзка с предполагаемо проникване в испански джамии, което през 2013 г. води до депортирането на мароканския директор на ислямска организация в Каталуния.

Твърди се, че Белахрех е отговарял за управлението на агенти в джамиите по нареждане на DGED, докато съпругата му е била заподозряна в пране на пари чрез туристическа агенция, базирана в Испания. Според „El Mundo“ мрежата е била разбита през 2015 г.

Не след дълго Белахрех отново се появява във Франция, където играе водеща роля в дело за корупция на летище Орли в Париж.

Според разследване, публикувано във в. „Libération“, мароканският агент, идентифициран по това време като Мохамед Б., се предполага, че е получил от френски граничен служител до 200 поверителни досиета на заподозрени в тероризъм във Франция.

Твърди се, че служителят, който е бил задържан и срещу когото е започнало официално разследване през 2017 г., е предоставил на мароканския агент поверителни материали относно лица от списъците за наблюдение на терористи и евентуални лица, представляващи интерес, преминаващи транзитно през летището, в замяна на четиризвездни почивки в Мароко.

Съобщава се, че френските власти не са повдигнали обвинения срещу Белахрех, който изчезнал, когато мрежата му била разбита. Според френски служител, запознат с разследването, по това време Белахрех е сътрудничил на Франция, като е предоставял разузнавателна информация по въпроси, свързани с борбата с тероризма, и поради тази причина е бил освободен.

Агентите на мароканските тайни служби може да действат като доставчици на разузнавателна информация за европейските агенции, като същевременно координират операции за оказване на влияние в същите страни, заявиха пред "Политико" двама души, запознати с координацията на разузнавателните служби. По тази причина европейските държави понякога си затварят очите за практики, които могат да бъдат квалифицирани като намеса, стига това да остане ненатрапчиво, допълват те.

Що се отнася до Белалахрех, пет години след идването му във Франция, мистериозният М118 отново е в центъра на вниманието, повдигайки въпроси относно продължаващите му отношения с европейските разузнавателни мрежи. /БГНЕС, Политико