Мартин Димитров: Да не се чудим кого да обвиняваме за "Шенген", все едно да съдим ФИФА, че не сме на Световно първенство

Мартин Димитров

Мартин Димитров

"ГЕРБ свали предишното правителство, без да има план какво ще прави. Това отговорно ли е? Днес от ГЕРБ казват, че не знаели какво ще се случва. Разумните хора подкрепят винаги нещо смислено. При втория мандат трябва да има провеждане на много сериозни разговори за съставяне на правителство. Хартиената бюлетина не е приета окончателно. Разчитаме, че ще има президентско вето и преразглеждане на промените в Изборния кодекс в парламента". Това заяви Мартин Димитров, депутат от ДБ, пред БНТ.

"Проф. Габровски досега получава само откази при срещите за подкрепа на редовен кабинет, които е направил. При темата с "Шенген" ме плашат констатациите, че австрийците и нидерландците ни били виновни. Дори имаше идея да не подкрепяме предложенията на Нидерландия в ЕС. Това са налудничави неща. Ние имаме нужда от смислен и строг план за реформи срещу корупцията и борбата с престъпността. Представете си - все едно един отбор да не се класира за Световното първенство по футбол и да започне да съди ФИФА. Много по-добрият вариант е да сме самокритични. Днес дори чух идея да не сме купували холандски стоки, което вече е на ръба на здравия разум и не е сериозно", каза още Димитров. 

"Ембаргото за руския петрол влиза в сила от 5-и декември и в парламента предстои много важен дебат - да се разреши ли износът от руски продукти и какво би се случило, ако критична инфраструктура каже, че отказва да функционира по някаква причина. Ние като държава нямаме решение. Затова предложихме държавата да влезе в ролята на особен управител, което се прави само в краен случай, ако всички пазарни механизми са изчерпани. Никой да не може да ни изправи до стената. Това не е национализиране. Подобни реплики са на "Възраждане". Ние предлагаме държавно оперативно управление не само в "Лукойл", а в целия сектор в рамките на 6 месеца", обясни депутатът от ДБ.