Мъск: SpaceX изразходва големи ресурси за борба с руското заглушаване на Starlink в Украйна

Руснаците заглушаваха връзките при офанзивата край Харкив

Илън Мъск

Илън Мъск

Илън Мъск заяви, че SpaceX изразходва "значителни ресурси за борба с руските усилия за заглушаване" на сателитната интернет услуга Starlink в Украйна.

Според "Ню Йорк Таймс", руснаците са причинили масирани смущения в използването на Starlink от Украйна по време на офанзивата ѝ край Харкив, нарушавайки възможностите на украинските войници да комуникират, да извършват разузнаване и да извършват атаки с дронове.

Компанията SpaceX започна да предоставя терминалите малко след пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г. През миналата година Украйна съобщи, че около 42 000 терминала са в експлоатация в армията, болниците, предприятията и организациите за оказване на помощ.

Starlink, признат за отличната си сигурност в сравнение с остарелите технологии, е изключително важен за украинските операции. През миналата година Пентагонът постигна споразумение със SpaceX за финансова подкрепа на достъпа за украинските военни.

Пентагонът пречи на руските военни да използват интернет терминалите Starlink, експлоатирани на бойното поле в Украйна, заяви Джон Плъмб, помощник-секретар по космическата политика в Министерството на отбраната на САЩ, в интервю за "Блумбърг" на 9 май, макар да не уточни как. /БГНЕС