Матю Стефанов: Македонски българи създадоха МПО, обединяваща всички македонци

Матю Стефанов, новия президент на МПО и Боян Лазаревски - главен редактор на вестник "Македонска трибуна", снимка: БГНЕС

Матю Стефанов, новия президент на МПО и Боян Лазаревски - главен редактор на вестник "Македонска трибуна", снимка: БГНЕС

Македонската патриотична организация (МПО) винаги е утвърждавала това, че е създадена от македонските българи, дошли в Северна Америка. Нейната цел е да обединява всички македонци по линия на етноса. Това заяви специално за Агенция БГНЕС новоизбраният президент на МПО на 101-ят конгрес на организацията в Кълъмбъс, Охайо.

Матю Стефанов е син на бившия член на Централния комитет на МПО, Ник Стефанов, и е сред най-младите избирани досега президенти на организацията.

Пред БГНЕС в Кълъмбъс Матю Стефанов даде ексклузивно интервю ден след избирането си за президент на 2 септември 2023 г. Това е и първото интервю в над стогодишната история на организацията на неин президент за българска медия.

В него той разказа за първите си срещи с МПО, приемствеността от неговия баща по отношение на целите на организацията и бъдещата си визия за най-дълго съществуващата в света емигрантска организация на македонските българи.

„Аз съм роден през 1988. Спомените ми за първата среща с организацията са от 1994-95 г. Не си спомням много от първата ми конвенция, но си спомням танците и майка ми и баща ми, които ме учиха как да танцувам. Един от спомените ми е свързан с разбирането за продължението на моята култура. Роден съм в Канада, но осъзнавах колко е важна връзката ми с културата, предавана ми от моята баба и моите родители. И това, с което се запознах на конвенцията, беше важно за моето развитие“, разказа той.

Неговият баща Ник Стефанов е дълбоко свързан с организацията и разказва често и обстойно на своя син за идеите ѝ. Той често пише и публикува неща, свързани с нея.

„Не съм мислил, че един ден ще бъда в позицията да имам голямо значение и глас в МПО. Но винаги съм искал да имам роля и да популяризирам идеята, следвайки стъпките на баща ми“, сподели новият президент на МПО.

Големият фокус, по думите на Матю Стефанов, сега и винаги, е бил да се поддържа дейността на МПО в името на нейното бъдеще.

„На тазгодишния конгрес ние прокарахме ново постановление в полза на това МПО да обединява всички македонци по линия на етноса, което ще помогне на македонската общност. Мисля, че това е важно, защото ще зададе посока на линия за популяризиране на идеята всички македонци по етническа принадлежност да се присъединят към нас и да почетат наследството си“, каза Стефанов.

Следващият фокус, според него, е в това МПО да привлече младежта.

„В духа на това беше избран и новия Централен комитет, с трима нови членове много по-млади от предишните членове на комитета“, информира президентът.

Той сподели визията си за развитието на северноамериканската общност от македонски българи и желанието си то да окаже влияние и върху Македония в бъдеще.

„Нашият фокус е на основата на създаденото от северноамериканските македонски българи. Фокусът е да създадем възможност повече северноамериканци да се развият тук и да създадем повече чаптъри (местни сдружения) по света. И мисля, че влиянието на Македония е било винаги в основата на нашето ядро - желанието Македония да бъде за македонците, всички етнически македонци да бъдат обединени. Но постигането на това ще отнеме години. Надявам се развитието на североамериканците да окаже влияние и върху Македония в бъдеще“, каза Матю Стефанов.

„Ние винаги сме се опитвали да утвърждаваме, базирано на Устава, това че сме създадени от македонските българи, дошли в Северна Америка. Това е базирано на идеологията на създаването на организацията, прокарвана чрез “Македонска трибуна” в статиите, публикувани в нея, в дискусиите по време на конвенциите“. Това заяви президентът на МПО по отношение на въпроса за първосъздателите на организацията, предизвиквал нееднократно спорове и дискусии.

По думите му организацията трябва да приобщава всички македонци.

„Българите също са повече от добре дошли да се присъединят като част от нас, да празнуват годишнините с нас, да присъстват на конгресите и да участват във всички бъдещи събития“, каза Стефанов.

Своята мисия, втъкана в бъдещата му работа като президент на Македонската патриотична организация, Матю Стефанов определи с едно изречение: „Моята мисия ще бъде да продължавам да популяризирам организацията, приобщавайки всички македонци, да върна идеята за Македония за македонците, да приемем всички, които се идентифицират като македонци“.

В края на интервюто той отговори на поканата на БГНЕС за гостуване в студиото на агенцията с думите: „С удоволствие бих го направил“.

„Бих искал да посетя България, да разбера повече за културата ѝ“. Така приключи разговора новият президент на МПО Матю Стефанов. /БГНЕС