„МАЙСТОРА“ от ДС, който днес съветва президента, си направил партия, пълна с агенти

Александър Маринов, снимка: БГНЕС

Александър Маринов, снимка: БГНЕС

Христо Христов, desebg.com.

Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев, известен и като съдържател на явочна квартира „МАЙСТОРА“ на Държавна сигурност от 1983 г., е създал собствена партия през втората половина на 90-те години на ХХ век, в чието ръководство също е пълно с представители на ДС – щатни и нещатни сътрудници.

Това стана ясно днес, след като Комисията по досиетата огласи проверките за принадлежност към тоталитарните комунистически служи в още пет политически партии, една от които е именно на Александър Маринов.

Както desebg.com писа независимият държавен орган е задължен по закона за досиетата да извърши проверка за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА на председателите, заместник-председателите, членовете на ръководни и контролни органи на политически партии или коалиции в страната.

Комисията отдавна провери действащите партии, а от миналата година проверява политическите субекти, които са регистрирани след 10 ноември 1989 г., но са прекратили вече своята дейност.

В партия „Български социално-либерален съюз“ (прекратена) са проверени 15 лица на ръководни позиции. Пет от тях са с принадлежност към ДС (решение №2-2261 от 4 април 2023 г.). Това са:

Александър Иванов Маринов, член на управителен орган на партия (председател) от 18.12.1997 г.;
Благовест Атанасов Георгиев, член на ръководен орган на партия (член на Национален съвет) от 18.12.1997 г.;
Иван Дончев Ангелов, член на ръководен орган на партия (член на Национален съвет) от 18.12.1997 г.;
Петър Николов Пенев, член на ръководен орган на партия (член на Национален съвет) от 18.12.1997 г.;
Христослав Тодоров Бачуров, член на ръководен орган на партия (член на Национален съвет) от 18.12.1997 г.
В срещата на 90-те години Александър Маринов е известява фигура в средите на БСП. Освен народен представител в два парламента от левицата той е председател на Софийската организацията на преименувалата се на социалистическа бивша комунистическа партия и шеф на предизборния щаб на местните избори в столицата през 1995 г.

Тогава БСП издига за свой кандидат шефа на Първа частна банка Венцислав Йосифов, който впоследствие също се оказва агент на ДС.

Той е опонент на кандидата на СДС Стефан Софиянски. БСП не се срамува от компромати и играе брутално като използва един от тях за удар под кръста на представителя на политическата опозиция (по това време соцпартията управлява сама със злополучния си кабинета на Жан Виденов, неин лидер, довел страната през 1997 г. до невиждана катастрофа).

Ден преди местните избори на 12 ноември 1995 г. в. 24 часа“ публикува на първа страница водеща статия под заглавие „Стефан Софиянски – пребоядисан комунист“, в която пуска фалшива „партийна“ книжка на кандидата на СДС. В публикацията се твърди, че Софиянски е член на БКП от 1983 г. и след промените е излъгал „и за чисто минало за парламент“.

Главен редактор по това време на в. „24 часа“ е друг агент на ДС – Валери Найденов (фактът на неговото агентурно минало става известно години по-късно, през 2009 г. при проверката на медиите, б.а.). Фалшивата „партийна книжка“ на Софиянски е донесена в редакцията на в. „24 часа“ от съоснователя на пресгрупа „168 часа“ Петьо Блъсков.

Компроматът обаче има обратен ефект и изиграва лоша шега на създателите му от БСП – те губят изборите за София катастрофално.

Именно след този местен вот Александър Маринов се оттегля от БСП и през 1997 г. основава своя партия - „Български социално-либерален съюз“, в чието ръководство намират място, както се разбира днес, и други сътрудници на ДС. Тя обаче не постига никакви успехи и дейността ѝ е прекратена.

Паралелно с това Александър Маринов започва научна кариера в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където преподава.

През 2017 г. става професор в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

А президентът Румен Радев го привлича за „стратег“ към президенството, който днес го съветва и брани публично позициите му, включително и за мръсната война на Путинова Русия срещу Украйна.