Медведчук изфабрикува поредния фейк за Путин, Порошенко и Донбас

Виктор Медведчук

Виктор Медведчук

Бившият народен представител от забранената партия "Опозиционна платформа за живот" и кръстник на руския диктатор Владимир Путин - Виктор Медведчук, заяви, че петият президент на Украйна - Петро Порошенко, уж е искал да даде на Русия неконтролираната част от Донбас. Путин обаче, според Медведчук, уж е отказал да анексира тези територии, защото считал, че Донбас е на Украйна, пише УНИАН.

Скандалното изявление дискредитираният политик, който беше разменен за украински военнопленници, направи в ефира на една от пропагандните програми.

„Мога да ви кажа, че Порошенко многократно е казвал в разговор с мен: „Кажете му (на Путин –бел.ред.), нека си я вземе (неконтролираната от Украйна част от Донбас – бел.ред.)“ На което получавал винаги отрицатален отговор, защото през тези години Путин постоянно подчертавал в свои интервюта и официална позиция, че Донбас е на Украйна. Така че, когато руският президент Путин казваше, че Донбас е на Украйна, тогавашният президент Порошенко се опитваше да се оттърве от него (Донбас – бел.ред.). И беше съвсем точно и ясно защото точно искаше да му даде Донбас,  защото той (Порошенко – бел.ред.) разбра, че той (Донбас – бел.ред.) не му трябва“, казва Медведчук.

Както отбелязва каналът в Telegram „Сеячът на вятъра“, Медведчук, опитвайки се да компрометира Порошенко, неволно дискредитира своя кръстник Путин. Първо, защото Медведчук разобличава лъжата на Путин, че Украйна уж не искала мир и от 8 години се стремяла да унищожи Донбас. Второ, оказва се, че преди няколко години на Путин уж му е било предложено мирно да анексира Донбас и да не води война, но той категорично е отказал, кроейки планове за бъдещата „специално военна операция“ в Украйна.

Превод: Faktor.bg