Медведев, отново: Трябва да отмъщаваме на Запада

"Те са наши врагове“

Бившият руски президент Дмитрий Медведев, водещ „ястреб“ на пропагандната офанзива на Кремъл, обяви, че Москва ще търси "отмъщение" заради масираните западни санкции.

Ден по-рано САЩ разкриха нови санкции в навечерието на втората годишнина от кампанията на Москва в Украйна и след смъртта в затвора на опозиционния лидер Алексей Навални. Санкциите обхващат 500 цели, включително системата за кредитни карти „Мир“, създадена от Русия, за да избегне зависимостта от базирани в САЩ мрежи и ключови бизнеси. „Причината (зад санкциите) е ясна: колкото по-зле е за руските граждани, толкова по-добре е за западния свят. Ние всички просто трябва да помним това и да им отмъщаваме, когато е възможно. Те са наши врагове.“ - написа Медведев в социалните мрежи.

Той призова руснаците да „създадат затруднения в икономиката на (Запада) и да подклаждат общественото недоволство към некомпетентната политика на западните власти“.

Той изтъкна също, че Русия трябва да "извършва други дейности на тяхна територия, които не могат да бъдат обсъждани публично", без да дава подробности.

Месеци наред Кремъл убеждаваше руснаците, че икономическите санкции имат за цел да навредят на обикновените граждани.

Президентството на Медведев през 2008-2012 г. се характеризираше със затопляне на отношенията със Запада.

Откакто Путин изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г., Медведев редовно публикува яростни антизападни изявления в социалните мрежи. /БГНЕС, АФП