Меджидиев: Първият медицински хеликоптер пристига през декември, общо ще са 6

Вече се подготвя мястото за детската болница

Асен Меджидиев

Асен Меджидиев

Вече се подготвя мястото за изграждане на детска болница, поканени са експерти от Израел, съобщи пред БНТ служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.
"Относно спешната помощ по въздуха, приеди две седмици говорихме с фирма за шест хеликоптера, първият от които ще бъде получен на 15 декември. Спешната помощ по въздуха ще бъде напълно безплатна за всички български граждани." - посочи той. 

По думите му, екипът, който е създаден за спешната помощ по въздуха, е с участието на много институции и работи на експертно ниво. Лекарите, които ще участват в екипите, в момента се обучават.

До два месеца всичко ще е напълно готово, увери министърът на здравеопазването. Той добави, че има подписано споразумение с италианската фирма-доставчик, като хеликоптерите идват по ПВУ. Още през летните месеци ще получим два хеликоптера, които ще пристигнат с екипи и техника.

Първоначално ще бъдат базирани в Долна Митрополия и на летището във Враждебна. В момента се осигуряват и хеликоптерни площадки в по-големите болници.

Специален координационен център ще решава дали даден пациент да бъде транспортиран с хеликоптер. В него ще дежурят лекари на високо ниво, и представители от МО, които ще решават откъде ще тръгне и къде ще кацне хеликоптерът, допълни министърът.

"Най-важен в този момент е златният първи час - не само пациентът да бъде транспортиран, но и екипът, който ще го поеме в болницата, да може да реагира адекватно", допълни Меджидиев.

Всички шест хеликоптера ще бъдат доставени до 2025 г., уточни служебният здравен министър. /БГНЕС