Мексиканската армия е обвинена за потулване на информация за изчезнали студенти

Официалната версия е, че са убити от наркокартел

Независима комисия, която разследва изчезването на 43-ма студенти в Мексико през 2014 г., обвинява въоръжените сили на страната, че умишлено крият информация за случая.

Официалната версия е, че членове на наркокартел са убили студентите и са изпепелили останките им. Но какво точно се е случило с тях е предмет на ожесточени спорове.

През август подкрепената от правителството комисия за установяване на истината обяви трагедията за "държавно престъпление" и заяви, че военните носят обща отговорност - пряко или поради небрежност.

Имаше "вътрешно решение да не се предоставя повече информация" за инцидента, заяви пред репортери Карлос Беристайн, член на Интердисциплинарната група на независимите експерти (GIEI).

Той заяви, че експертите на комисията са видели документ от Генералния щаб на мексиканския секретариат по отбраната с инструкции "да се даде съгласуван отговор".

"Това за нас е неприемливо", каза Беристайн като добави, че свидетели са информирали комисията, че документите на разузнаването са били разпръснати на различни места, за да бъдат скрити.

GIEI е орган, създаден през 2015 г. по силата на споразумение между мексиканското правителство и Междуамериканската комисия по правата на човека (IACHR). Групата "поднови" елементи от разследването, заяви колумбийският адвокат Анхела Буитраго, също член на комисията за установяване на истината.

Това означава, че прокуратурата може да възобнови заповедите за арест на около 20 военни, участвали в разследването, добави Буитраго. Заповедите бяха отменени през септември.

Тя уточни, че мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор "директно е поискал доклад".

Първоначално разследващите твърдяха, че студентите, които са отивали на демонстрация в Мексико сити, са били задържани от корумпирана полиция и предадени на наркокартел, който ги е взел за членове на конкурентна банда.

В официален доклад, представен от правителството през 2015 г., се заключава, че членовете на картела са убили студентите и са изгорили останките им на сметище.

Само три жертви са идентифицирани.

Първоначалните заключения, които освобождават от отговорност членове на въоръжените сили, са отхвърлени от роднини и независими експерти.

През миналия месец мексиканските власти обявиха ареста на девет полицейски служители от щата Гереро, заподозрени в участие в изчезването, а през януари Съединените щати депортираха бивш полицейски служител, също замесен в казуса. /БГНЕС