Мелони пред ООН: Италия няма да се превърне в бежанския лагер на Европа

Решението не е да се преразпределят мигрантите, а "да се спре заминаването"

Джорджа Мелони, снимка: архив

Джорджа Мелони, снимка: архив

Министър-председателят на Италия Джорджа Мелони заяви, че няма да позволи страната и́ да се превърне в "бежанския лагер на Европа", след като хиляди мигранти акостираха на италианския бряг, което накара Франция да засили контрола по границата си с Италия.

Джорджа Мелони заяви пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, че огромният брой хора, пристигащи в Лампедуза (средиземноморски остров – бел.ред.) е поставил Италия "под невероятен натиск", съобщи „Гардиън“.

Лампедуза отново се превърна в огнище на имиграция в Европа, след като през последната седмица там пристигнаха повече от 11 000 души, а на 19 септември в Бриндизи бяха докарани почти 500 души, спасени от кораб на неправителствена организация, с което броят на акостиралите в Италия досега през тази година достигна над 127 000 души - над два пъти повече от същия период на 2022 г.

По-голямата част от бежанците, пристигащи в Лампедуза, се прехвърлят в препълнени приемни центрове в Сицилия. На 18 септември стотици хора избягаха от център в Порто Емпедокле в отчаяно търсене на храна.

Много хора се опитват да си проправят път на север до границата с Франция, където от години френската полиция използва безмилостна тактика, за да направи граничния пункт непроходим. Париж затегна контрола върху влаковете, движещи се между италианския граничен град Вентимилия и френския Кан, тъй като броят на пристигащите в Лампедуза нарасна, но отрече съобщенията в италианската преса, че е разположил "антитерористична" мисия, за да спре хората, влизащи в страната.

По време на посещението си на средиземноморския остров Мелони заяви, че "бъдещето на Европа е застрашено", ако страните от ЕС не работят заедно, за да предложат "сериозни решения".

Италианският премиер беше основното действащо лице в сделката за 105 млн. паунда, подписана през юли между ЕС и Тунис за спиране на незаконната миграция. Въпреки това броят на хората, които достигат Италия, се е увеличил с почти 70% след подписването на сделката.

През миналата седмица на група евродепутати беше отказано влизане в Тунис, което породи нови опасения относно ангажимента на тунизийския президент Каис Саид да отговори на опасенията за нарушаване на човешките права. Преди това той заяви, че Тунис няма да бъде гранична охрана на Европа.

По-рано през тази седмица стана ясно, че държавите-членки на ЕС, са изразили "неразбиране" относно обстоятелствата, свързани с пакта с Тунис. В свое първият дипломат на ЕС Жозеп Борел заяви, че през юли държавите от ЕС са изразили устно и писмено своите опасения, но не са ги оповестили публично поради политическата чувствителност на въпроса.

Европейският комисар по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей заяви, че сделката е добра. "Не можете да очаквате, че ще разбиете мрежата на контрабандистите за два месеца", каза той.

Вархей отбеляза, че плодовете на пакта започват да се проявяват въпреки пристигналите 114 000 мигранти през първите осем месеца на годината.

"През 2022 г. тунизийската брегова охрана е прихванала 9 376 мигранти, а тази година вече са 24 000. Миналата година те спасиха и 32 459 души в морето, а тази година вече са 50 000. Те увеличиха усилията си повече от два пъти, но за съжаление трафикантите ги увеличиха четирикратно или дори повече." - каза еврокомисарят.

Мелони също така отхвърли критиките към споразумението, като заяви пред асамблеята на ООН, че "то е модел, който може да се използва и с други държави".

Италия и ЕС имат подобна сделка с Либия. Там също има съобщения за тежки нарушения на човешките права в лагерите за задържане, включително за побои, изтезания и изнасилвания.

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, която придружи италианския премиер по време на посещението и́ в Лампедуза, призова държавите-членки на ЕС, да се възползват от механизма, който им позволява доброволно да приемат мигранти, за да намалят тежестта върху Италия.

Досега обаче никой не се е отзовал, а френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен заяви, че макар Франция да е готова да съдейства за депортирането на хората в родните им страни, тя "няма да приеме" мигрантите, пристигащи в Лампедуза.

Мелони разкритикува политиката на ЕС за преразпределение, като каза, че имиграцията "никога няма да бъде решена, ако се говори само за преразпределение" и че единственият начин за решаване на проблема е "да се спре заминаването". /БГНЕС