Меркел искала ЕС да преговаря с Путин месеци преди войната му срещу Украйна

"Аз обаче вече нямах силата да прокарам тази идея"

Ангела Меркел

Ангела Меркел

Бившата германска канцлерка Ангела Меркел заяви в интервю, публикувано в сп. "Шпигел", че месеци преди началото на войната в Украйна е искала да се проведат преговори между европейските страни и руския президент Владимир Путин. В края на мандата си обаче вече не е виждала никаква възможност да му повлияе, предаде Дарик с позоваване на Ройтерс.

През лятото на миналата година Меркел и френският президент Еманюел Макрон се готвели да настояват за независим формат на преговори с Путин в рамките на Европейския съвет.

"Аз обаче вече нямах силата да прокарам тази идея, защото в края на краищата всички знаеха, че освобождавам длъжността си през есента“, разказва бившата канцлерка.

Меркел, която се оттегли от политиката след 16 години начело на Германия, предаде властта на социалдемократа Олаф Шолц през декември.

Американският президент Джо Байдън се срещна с Путин през юни миналата година. Два месеца по-късно бившата германска лидерка, която отлично владее руски език, направи прощална визита в Москва. "Усещането беше много ясно: "Властта Ви в политиката вече е приключила". За Путин само властта има значение", разказва тя пред "Шпигел". 

Въпреки това Меркел казва, че с оттеглянето ѝ е дошло "време на нов подход", тъй като нейното правителство не е успяло да постигне напредък не само по отношение на Украйна, но и също и по конфликтите в Молдова, Грузия, Сирия и Либия.