Мета (Фейсбук) глухи за сигнала на министър Божанов, подкрепят ли Руското посолство и армията им от убийци

Мета (Фейсбук) даде поредното мълчаливо свидетелство, че подкрепя мръсната руска война срещу Украйна и е съвсем безразличен към подлата кремълска пропаганда, която се вихри чрез социалната мрежа на българската територия.

В началото на седмицата руската посланичка в София Елеонора Митрофанова обяви на Фейсбук страницата на дипломатическата мисия, че са стартирали кампания за набиране на средства за руската армия чрез  Благотворителната фондация "ЗаЩИТа". Обявени бяха и сметки за българите желаещи да участват в кампанията.

Същият ден сутринта министърът на електронното управление Божидар Бажанов е сигнализирал Мета(Фейсбук) за скандалното съобщение, че се събират пари за войската на агресора Путин, чията война е осъдена от целия свят. За действията си министърът съобщи на страницата на „Да, България“:

„Смятам че това е скандално. Затова се свързах с официалния контакт на Мета (Фейсбук) и изпратих публикацията, за да оценят спешно дали това не нарушава правилата. 

Преценката е тяхна, включително за времето, в което да реагират. Но не е редно платформата да се използва за финансиране на агресора.“

Трети ден обаче българските модератори на Фейсбук не са реагирали срещу финансиране на руския тероризъм, а наглото съобщение продължава да стои на страницата на посолството, независимо, че и Външно министерство също излезе с протестна декларация срещу мръсната руска инициатива. Реално Митрофанова склонява българите към масово престъпление. Свидетели сме на поредния подъл руски план да превърнат лековерните българи в съучастници на кремълските престъпления, но модераторите отказват да премахнат съобщението.

Не такова е отношението им към хиляди български потребители, които с коментарите си осъждат руската агресия. Ежедневно те са цензурирани и наказвани с дни и месеци да не могат да използват профилите си, и то за обективни и напълно безобидни коментари. Преди няколко месеца, когато Митрофанова нарече българите „натовски подлоги“ и използва език на омразата, Фейсбук реагира чак след две седмици, въпреки острата обществена реакция. С тези действия Фейсбук реално се превръща в съюзник на мръсната руска война, подкрепящ убийствата на невинни, мародерствата и разрушаването на цели градове от руския агресор.