Мета преодоля глобалния срив на Фейсбук и Инстаграм

"Решихме този проблем възможно най-бързо за всички засегнати и се извиняваме"

Гигантът в областта на социалните мрежи Mета претърпя необичаен срив на няколко от своите платформи, засягайки Фейсбук, Инстаграм и Месинджър, но той приключи малко след като започнаха да се появяват съобщения от потребители, предаде АФП.

"По-рано днес технически проблем попречи на потребителите да получат достъп до някои от нашите услуги. Решихме този проблем възможно най-бързо за всички засегнати и се извиняваме за причиненото неудобство", заяви говорителят на групата Анди Стоун в X, по-малко от час след като потвърди прекъсването.

Downdetector, който следи техническите проблеми на цифровите платформи, регистрира до 580 000 потребителски доклада за Фейсбук в световен мащаб и до 92 000 за Инстаграм около 15:30 ч. по Гринуич.

"Наясно сме с проблем, който засяга връзката с Фейсбук. Инженерните ни екипи работят активно, за да разрешат проблема възможно най-бързо." - заяви калифорнийската група на своя уебсайт, като се позова на възможни оперативни проблеми.

Близо 4 млрд. души използват поне една от платформите на групата (Фейсбук, Инстаграм, Месинджър, УатсАп) всеки месец.

В X прекъсването на работата на Мета предизвика много прояви на ирония.

"Ако четете това, то е, защото нашите сървъри работят", пошегува се собственикът на X Илън Мъск, а в акаунта на платформата беше публикувано: "Знаем защо всички вие сте тук в момента."

"О, Боже мой, Фейсбук не работи, къде ще намеря дажбата си от изображения, генерирани от изкуствен интелект, с милиони лайкове, и коментари от „буумъри“, които мислят, че това са истински снимки?" - написа Ноа Джансиракуза, професор по математика в университета "Бентли".

Сривът се случи по време на "Супер вторника" - решаващата дата в американския календар на първичните избори, когато гласоподавателите в 15 щата и една територия избират своите демократични и републикански кандидати за президентските избори. Тази година то трябва да потвърди неумолимостта на дуела Тръмп-Байдън през ноември.

Платформите редовно са засегнати от моментни сривове, но тези в по-голям мащаб напомнят за значението, което са придобили в ежедневието.

УотсАп, изключително популярната услуга за изпращане на съобщения, закупена от Фейсбук през 2014 г. за повече от 19 млрд. долара, претърпя голям срив през октомври 2022 г.

През предходната година, също през октомври, четирите услуги на групата преживяха безпрецедентен срив: Само за един час Downdetector регистрира повече от 5,6 милиона съобщения от цял свят.

Инцидентът потопи компанията на Марк Зукърбърг в двойна криза, в момент, когато тя вече беше изправена пред разкритията на информатора Франсис Хауген, бивш инженер, който обвини групата, че поставя "печалбите" пред безопасността на потребителите. /БГНЕС