Meta разби мрежа от хиляди фалшиви акаунти базирани в Китай

Сред основните им теми са били абортите, културната война, помощта за Украйна

Социалната мрежа Meta съобщи, че наскоро е премахнала мрежа от хиляди фалшиви и измамни акаунти базирани в Китай, съобщи "Албениън пост".

Потребителите са се представяли за американци и са се опитвали да разпространяват поляризиращо съдържание за американската политика и отношенията между САЩ и Китай.

Сред темите, които мрежата е публикувала, са абортите, проблемите на културната война и помощта за Украйна.

Meta не свързва профилите с пекински служители, но наблюдава увеличаване на броя на подобни базирани в Китай мрежи преди изборите в САЩ през 2024 г.

Според компанията Китай сега е третият по големина географски източник на такива мрежи след Русия и Иран.

Базираната в Китай мрежа е включвала повече от 4700 акаунта и е използвала профилни снимки и имена, копирани от други потребители по света.

Акаунтите споделяха и харесваха публикациите си взаимно, а част от съдържанието изглеждаше взето директно от платформата X.

В някои случаи акаунтите копираха и вмъкваха дословно постове от американски политици - както републиканци, така и демократи - включително бившия председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси, губернатора на Мичиган Гретхен Уитмър, губернатора на Флорида Рон ДеСантис, представителите на САЩ в парламента Мат Гетц, Джим Джордан и други.

В примери, публикувани от Meta, акаунт на базираната в Китай мрежа "ретуитва" думи, съдържащи се в публикация на конгресмена от Демократическата партия Силвия Гарсия по-рано тази година. Тя разкритикува законите за абортите в Тексас: "Нека не забравяме - абортът е здравеопазване." Друг онлайн акаунт копира и постави туит от представителя на републиканците Рони Джаксън, който написа: "Доларите на данъкоплатците НИКОГА не трябва да финансират абортите."

Правилата за модериране на компанията забраняват това, което Meta нарича "координирано неавтентично поведение" - публикации от групи акаунти, които работят заедно и използват фалшиви самоличности, за да заблудят други потребители.

Често съдържанието, споделяно от такива мрежи, не е фалшиво и се отнася до точни новини от основните медии. Но вместо да се използват за легитимен коментар или дебат, публикациите имат за цел да манипулират общественото мнение, да подтикват към разделение и да създават впечатление, че определени възгледи са по-популярни, отколкото са в действителност.

Meta заяви, че голямата китайска мрежа е спряна, преди да успее да навлезе сред реалните потребители.

Компанията съобщи, че е открила и две по-малки мрежи - една, базирана в Китай и фокусирана върху Индия и Тибет, и една, базирана в Русия, която е публикувала предимно на английски език за нахлуването в Украйна и е промотирала канали на Telegram.

Руските мрежи, които подтикнаха компанията да се съсредоточи върху неавтентични кампании след изборите през 2016 г., все повече се фокусират върху войната в Украйна и се опитват да подкопаят международната подкрепа за украинската кауза. /БГНЕС