Международният наблюдател на мира в Босна отмени провокативни сръбски решения

Противоречат на Дейтънското мирно споразумение

Кристиан Шмид

Кристиан Шмид

Международният наблюдател на мира в Босна Кристиан Шмид отмени спорните решения, взети от парламента на сръбския анклав в страната, които противоречат на Дейтънското мирно споразумение, сложило край на гражданската война, предаде АФП.

"Неотдавнашните решения, взети от Скупщината на Република Сръбска, представляват пряко нарушение на конституционния ред на Босна и Херцеговина, както и на Дейтънското мирно споразумение", заяви Шмид пред журналисти в Сараево.

Ролята на германския политик Шмид като върховен международен представител е да гарантира спазването на споразумението.

Във вторник депутатите в парламента на Република Сръбска гласуваха за спиране на решенията на Конституционния съд, което допълнително нагнети етническото напрежение в дълбоко разделената страна.

Това беше поредният от поредицата подстрекателски политически ходове, предприети от лидера на босненските сърби Милорад Додик, който отдавна води кампания за отделяне от централните институции.

На 21 юни парламентът на сърбите прие също закон, който има за цел да заобиколи решенията, взети от Шмид.

Международният наблюдател използва специалните си правомощия по силата на Дейтънското споразумение, за да отмени двете неотдавнашни решения на сръбския анклав, които предизвикаха силни реакции, особено от страна на лидерите на босненските мюсюлмани.

Някои от тези лидери видяха в тях пряка заплаха за мира в Босна.

Инициативите на сръбското образувание бяха критикувани и от Вашингтон, Париж и Берлин. Днес британското и американското посолство в Сараево направиха изявления в подкрепа на стъпката на Шмид.

"Съединените щати подкрепят суверенитета, териториалната цялост и мултиетническия характер на Босна и Херцеговина и ще продължат да държат отговорни за действията си лицата, участващи в антидейтънско поведение", заявиха от посолството на САЩ в Сараево.

"Действията, предприети от властите на Република Сръбска, са ясен и откровен опит да се оспори рамката и стабилността на тази страна", се казва в изявление на посланика на Обединеното кралство в Сараево Джулиан Райли.

Додик, който остава съюзник на Кремъл, от години има огромно влияние върху сръбската общност в Босна и неведнъж е подклаждал етническо напрежение.

Още преди обявяването на решението днес Додик заяви, че няма да уважи нито едно решение на международния върховен представител.

"Не сме готови да преклоним глава. РС няма да приеме никакво решение на фалшивия върховен представител." - заяви Додик.

Босна има тромава административна система, създадена с Дейтънското мирно споразумение от 1995 г., което успя да сложи край на балканския конфликт.

Съгласно мирното споразумение Босна е разделена на две структури - мюсюлманско-хърватска федерация и сръбско образувание, известно като Република Сръбска. Двете части са свързани със слабо централно правителство.

Трима чуждестранни съдии са членове на Конституционния съд на Босна, съставът му се допълва от двама хървати, двама мюсюлмани и двама сърби. /БГНЕС