Михаил Ходорковски: Докато не падне режимът на Путин, траен мир в Европа не може да има (Видео)

Рано или късно ние ще се освободим от него, но какво ще стане с Русия после?

Михаил Ходорковски

Михаил Ходорковски

Може би Путин вече е умрял. Вече 4 британски таблоиди написаха за това, позовавайки се на информация на МИ 6. По данни на американските спецслужби Путин е тежко болен, а възможно е вече и да е умрял, което обаче се крие от неговото обкръжение. Така коментира в Youtube ситуацията в Украйна и какво ще се случи в Русия след войната Михаил Ходорковски, руски предприемач и един от критиците на управлението на Владимир Путин.

Предполага се също, че във всичките му публични телевизионни изява са негови двойници или по-рано направени записи. Аз не съм почитател на конспирациите и не вярвам особено на подобни слухове пред това, че на екрана Путин изглежда напълно истински. 

Какво точно ще се случи – без значение дали ще умре или просто ще се оттегли от поста, в един момент ние ще разберем, че той повече не стои начело на държавата. Това е неминуемо – по-рано или по-късно историята или биологията ще ни освободи от него. Но какво ще случи после – ще стане ли по-добре или ще стане по-лошо, или въобще нищо няма да се промени? Това са много важни и актуални въпроси. Да говорим за Русия след Путин трябва да го направим точно сега, защото когато той си тръгне по един или друг начин, разговорът вече ще бъде закъснял, просто ще трябва да се действа. До 24 февруари т.г. въпросът за Русия без Путин беше само наша вътрешна работа.  Разбира се, че ние не сме били безразлични към света, но той не влизаше в нашите приоритети. 

На 24 февруари Путин започна война срещу независима Украйна. Война от такъв мащаб не се е случвала през последните почти 80 години. Путин за един ден превърна нашата страна в главен световен фактор на заплаха и затова въпросът как ще бъде предадена властта в Русия е буквално въпрос на живот и смърт. Засега е повече от ясно, че до падането на режима на Путин траен мир в Европа няма да има. Но дали това ще се случи след неговата смяна – зависи от това как ще се случи тази смяна. (…) Сценарият, който аз бих разгледал, е от гледната точка на управленец. Някой би казал, че това е проста работа – даваш заповед, разпореждане и всичко приключва. Но реалността е много сложна. Изпълнението на вашата заповед може и да не се получи, нейното изпълнение може да бъде саботирано, може да бъде преиначено. Верни и демократични решения могат да бъдат реализирани с неправилни и недемократични методи, които да водят към авторитаризъм и то толкова бързо, колкото човек не може да си представи. (…) Особено когато в ръцете на президента е концентрирана цялата власт и представлява интересите само на своете обкръжение и на малцината, от чиято поддръжка се нуждае – това са силоваците, останали – марш. Затова за смяната на режима трябва да се погледне не от чисто идеологическа гледна точка, но и от позицията на практическия мениджмент,  смята Ходорковски. И допълва, че от негова гледна точка са възможни 4 модела на управление, с достатъчна предсказуемост за развитието на ситуацията в Русия. Кои са те – вижте във видеото. 


превод със съкращения: Faktor.bg