Михаил Константинов за парадоксите на вота: Какво ще правят комисиите, ако може да гласуваш за "голям" кмет, но не и за "малък"?

"Имаме 1,4 млн. души фантоми. Това са избирателите, които не са налични за местния вот, но фигурират в списъците. През последните 15-20 години има около 15 000 души в списъците, които са извън наличното население. Класиката е в активната регистрация, за която говоря от 30 години, но нашите политици не искат да се занимават с проблема. Ако никой не нарушава закона, няма да има значение, че има "фантоми". Ако сте в по-дълга отпуска и сте 30 дена на друго място, трябва да си смените регистрацията. Никой не го прави. Това, че има много избиратели в чужбина или много от тези в България не гласуват, не прави нелегитимен избора. Тези, които си видят името в списъците, определят кой ще управлява". Това заяви пред БТВ проф. Михаил Константинов. 

"Слава Богу, във всяка секция ще има хартия. Така че, ако стане нещо с машините и със софтуера, няма да има проблеми. В Европа няма такова машинно гласуване - в Бразилия, в Индия и в Бутан има. В Европа беше премахнато с изключение на Брюксел, защото хората се караха и се срива доверието в изборния процес. В най-лошия случай ще се налага да натискате 5 клавиша на 10 страници на машините. Поставям тема за размисъл - какво ще правят комисиите, ако имаш право да гласуваш за "голям" кмет за малък кмет, но не и за малък", попита проф. Константинов.