Михаил Вешим с автобиографичен шарж, станал хуморист, за да не отразява партийни конгреси и докладите на Живков

Михаил Вешим

Михаил Вешим

"Работата в "Стършел" ме е научила да гледам по-леко, шеговито и философски на живота. Книгата ми "Химия на шегата" е автошарж. Понеже не мога да рисувам, съм го направил чрез роман, в който съм главен герой. В книгата обаче не разказвам толкова за себе си, колкото за времето, за миналото, защото много неща се забравят. Исках да припомня имена на писатели и на сатирици, от които съм се учил и са ми оказали влияние да се занимавам с писане. Един от тях е Радой Ралин. Хората го помнят и неслучайно с Алеко са двамата сатирици, които имат паметници не само на площада, а и в съзнанието на хората". Това заяви главният редактор на в. "Стършел" Михаил Вешим пред БНР.  

"Стършел" беше единственият вестник за сатира и през него минаваха всички сатирици в България. Днес хуморът е изместен от печатните издания - в телевизиите. По-късно вече стана "хумор на социалните мрежи". Той се премести освен на екрана, и като "стендъп комедия". За мен хуморът в социалните мрежи не е автентичен. Никой не знае дали конкретният човек е измислил смешката, или я е взел отнякъде. Има една анонимност и няма авторски права, каза още Вешим. 

"В началото се взимах много на сериозно и мислех, че сатирата може да промени света. По-късно се разбра, че писаното слово не може да го направи. Но се научих да виждам смешните неща в живота, които много от хората не ги забелязват. Повечето мои сюжети са хванати от хора на улицата или в трамвая. Като бях студент по журналистика се запитах какво ще правя, ако трябва да отразявам само партийни конгреси, конференции и доклади на Тодор Живков. Тогава реших, че ще се занимавам с хумор, защото ми даваше известна свобода и независимост. Скрит зад шегата, човек може да се опази и да казва неща, които другите не могат", допълни хумористът. 

"Що се отнася до чувството за хумор на политиците - то зависи от интелектуалното им ниво. Навремето Желю Желев се обаждаше в редакцията на "Стършел" и искаше да си купува карикатури, на които е изобразен. Естествено, не му ги продавахме, а ги подаряваха. Искам да ви кажа, че карикатуристите въобще не го щадяха и не го рисуваха красив и мъжествен, но ценеше хумора. Докато Ивайло Нинов направи изложба "100-те дни на Бойко Борисов" за първия мандат на ГЕРБ, но не дойде. Борисов не се харесва как го рисуват, казва, че са го правили дебел", каза още Вешим. Официалната премиера на „Химия на шегата“ е по време на десетото издание на Софийски международен литературен фестивал на 7 декември 2022 г. от 17:30 ч. в Мраморното фоайе на Национален дворец на културата, а модератор на събитието е журналистът Даниел Ненчев.