Милен Керемедчиев: България ще има 35 възможности да спира преговорния процес между РСМ и ЕС

Главата за добросъседство и върховенство на закона е първата, която се отваря, и последната, която се затваря

Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев

Дори да стартира преговорният процес със Северна Македония за членство в Европейския съюз, България ще има в следващите 10 години 35 пъти възможност да спира този преговорен процес. Това каза в интервю за Нова телевизия бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.  

Северна Македония, дори и да стартира утре преговорите с ЕС за членство, следващите 10 години няма да стане член. Имаме един много напред времеви диапазон. И България не е вдигнала своето вето за стартиране на преговорния процес. Това трябва да се отбележи. Българското вето вече стана вето на ЕС. В момента Северна Македония не спори с България директно. Проблемът ѝ е с Европейската комисия, тя трябва да отговори на тях, обясни още Керемедчиев.

Той подчерта, че главата за добросъседство и върховенство на закона е първата, която се отваря, и последната, която се затваря.

България няма какво да отстъпва, тя е дала своите изисквания за кандидатстването на тази страна, тези изисквания са част от договорната рамка, трябва да държим твърдо на това, което сме заложили, заяви Керемедчиев.