Милен Керемедчиев: Когато падне от власт, Путин може да бъде екстрадиран в Хага от новото правителство

Самото решение на съда в Хага има огромен негативен имиджов ефект върху Кремъл, посочи експертът

Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев

Към момента е слабо вероятно решението на Международния наказателен съд в Хага да обвини във военни престъпления и обяви заповед за арест на президента на Руската федерация Владимир Путин да доведе реално до неговото задържане, но далеч не така стоят нещата в бъдеще. Това коментира пред ефира на Би Ти Ви Милен Керемедчиев, експерт по международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи.

"Много трудно може да се арестува главата на една от най-силните във военно естество държави. А и според мен Путин няма да направи такъв опит да предизвика международен скандал, посещавайки страни, в които важат решенията на съда в Хага. Но всичко се променя в този свят. В един момент президентът Путин няма да бъде на власт. При смяната на ръководството или бъде сваляне от власт, следващото руско правителство може да реши той да бъде екстрадиран в Хага и съден като военнопрестъпник", посочи Керемедчиев и даде пример с Милошевич и редицата югославски генерали, които бяха предадени на съда от следващата власт.

Но самото решение на съда в Хага има огромен негативен имиджов ефект върху Кремъл, посочи експертът.

"Това е огромна новина, тъй като за последно през 2009 година е имало заповед за арест на Международния наказателен съд срещу действащ президент - президентът на Судан. Това е много сериозен акт, който показва решимостта на съда в Хага да разобличи военни престъпления, които се извършват в Русия по отношение на Украйна и нейните жители."

Според Керемедчиев сред основните последици, освен чисто имиджовите, за руския президент, ще бъде и това, че той "по-скоро" няма да може да посещава всички 123 държави, ратифицирали Римската конвенция, т.е. които признават актовете на Международния наказателен съд. Няма да може да присъства и на големи международни форуми като Г-7, Г-20, тъй като в повечето случаи те се провеждат в държави членки на конвенцията.

Основният удар срещу Путин обаче според Керемедчиев е, че светът се обединява около това, че в Украйна се извършват зверства и престъпления, към които няма да остане безразличен и безучастен.