Милен Керемедечиев: Митрофанова отдавна премина всички граници, явно властите й го позволяват

Със сигурност е знаела за шпионската дейност на изгонените 70 депутати

Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев

Посланичката на Русия у нас Елеонора Митронафона отдавна прекрачи всички допустими граници на дипломатическото поведение, но не е сред изгонените руски дипломати, отбеляза Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи. Той е категоричен, че е невъзможно посланичката да не е знаела за шпионската дейност на 70-те служители на руското посолство, обявени вчера от страната ни за персона нон грата.

Инициативата й да се събират средства за руската армия, която воюва в Украйна е поредното непремерено действие на руското посолство, заяви Керемедчиев в интервю за бТВ.

Той подчерта, че само двама руски посланици в Европа си позволяват по подобен начин да преминат границата на дипломатическия протокол – посланик Митрофанова и руският посланик в Скопие, и явно им се позволява от приемащите страни да държат подобен език и подобен тон.

Дипломатът смята, че е възможно Русия да изгони българския посланик в отговор на решението на нашата страна да експулсира уличените в шпионаж 70 руски служители. По думите му, българското посолство в Москва е в толкова намален състав, че дори един служител да бъде изгонен, дипломатическото ни представителство ще бъде обезглавено. Той отбеляза, че руските дипломати в София са десет пъти повече, отколкото българските в Москва.

Керемедчиев отбеляза, че е редно да има реципрочност в представителството. Същевременно не е сигурно, че тя ще бъде постигната, защото изгонените руски дипломати или част от тях  може да бъдат заменени с нови.