Министър Ананиев: Кабинетът отпуска 200 млн. лв. на Здравната каса, 70% ще бъдат за заплати

Кирил Ананиев

Кирил Ананиев

"В бюджета за НЗОК за 2020 т. ще бъдат отпуснати 200 млн. лева, от тях 70% ще бъдат за заплати. Искаме не по-малко от 50% от всички средства, тоест поне половината да стигнат до хората, като гаранция това трябва да стане в новия рамков договор." Това заяви след спешна извънредна среща в МС лидерът на КНСБ Пламен Димитров, след като бе проведен протест пред Министерски съвет.

"Заедно с това, което чух в срещата, ме кара да съм умерен песимист по отношение на здравната помощ в училищата, там все още не може да се гарантира исканото увеличение. Там хората стоят на тези заплати, които ви показаха навън - около 700 лева. От това, което чух, не мисля, че може да се стигне до увеличаване на заплатите на 900 лв. Ние ще продължим да предлагаме механизми да защитим малките общински болници, което да им позволи заплатите да стигнат записаните в рамковия договор, ще искаме и законови промени, които сега няма да коментирам, но да гарантираме финансовия поток да стигне до хората час по-скоро", посочи синдикалният лидер.

"Потвърждавам думите на Димитров за нещата, които се споразумяхме. Може би за първи път такъв огромен ресурс над 200 млн. лева ще отиде за болнична помощ, а една част ще отиде за увеличение на заплатите. Обемът дейности е достигнал своя таван, тези увеличения ще влязат през клиничните пътеки. Като принципал имам право да спусна указания и ще търся отговорност, ако не бъдат изпълнение тези съотношения. С бюджета за 2020 г. ние даваме устойчивост на допълнителни ресурс, който бе отпуснат от правителството през тази година. Това не са еднократни разходи, а ще доведат до увеличаване на разходите за персонала. Минимум 3/4 от тази сума 200 млн. лева ще отидат за разходи за персонала", подчерта здравният министър Кирил Ананиев.