Министър Богданов: Шенген и еврозоната са механизмите, които ще променят България изцяло

Една от целите на страната ни да се отворим към нови пазари, извън тези, които са в рецесия

Богдан Богданов, снимка: БГНЕС

Богдан Богданов, снимка: БГНЕС

Съставът на кабинета е политическо решение, в което аз не участвам. В икономическото министерство сме мотивирани да си изпълним задачите така, както са ни зададени. Това заяви в студиото на Би Ти Ви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

Той съобщи, че 45 милиона лева вече са възстановени по сметката на Държавната консолидационна компания (ДКК) от дружеството, на което е било възложено изпълнението на проекта за нереализирания правителствен комплекс.  И уточни, че договорът за проекта за нереализирания правителствен комплекс е бил сключен без обществена поръчка, като изтъкна, че това не е прецедент.

С връщането на тази сума, както и с други възстановени средства, ДКК ще погаси поне 90 млн. лв. от задълженията си към Българската банка за развитие, с което ще спре изплащането на десетки милиони лихви, ще бъдат вдигнати обезпеченията на заложените публични предприятия, сред които "Ел Би Булгарикум", "Кинтекс", "Нити" и други. Така ще гарантираме бъдещото развитие на дружествата, както и работните места на заетите в тях 5500 души, посочи Богданов.

Икономическият министър уточни, че в периода 2016-2022 г. ДКК усвоява кредитни средства от ББР за над 152 млн. лв. като към момента са платени над 22 млн. лв. лихви по тях.

С погасяване на задължението, което има към ББР, държавата и данъкоплатците ще спрат да плащат лихви за тези задължения, отбеляза Богдан Богданов .

Бъдещето на ДКК не може да мине без спирането на всички корупционни практики и възстановяването на суми. Имаме яснота и много ясен график в каква посока ще се развиваме. Голяма част от нашите проверки завършиха, ние сезирахме компетентните органи и те трябва да си свършат работата, добави министърът на икономиката и индустрията.

По думите на Богданов стратегическите въпроси са свързани с това как ще се развива нашата икономика, какви са нашите приоритети. Нашите приоритети са Шенген и еврозоната. Това са двата механизма, които ще променят България изцяло, подчерта икономическият министър.

Той изтъкна, че ще опита да остане оптимист за Шенген по земя, защото вече е направена една съществена стъпка, което е знак, че доверието е достигнало до такова ниво, че ние можем да постигнем пълен Шенген.

Ръстът на икономиката е добър, ръст на инвестиции с 50% в сравнение с миналата година. Как ще преодолеем рисковете ключовите пазари за нас да са в рецесия – като отваряме пазари на други места. Ние сме заложили на 6 държави – Република Корея, Япония са сред тях. Това  е нещо много важно. В тези договори ще се включат ключовите приоритети за тези страни – енергиен преход, автомобилна индустрия и пр. Целим те да станат общи и България като локация да дава възможност на компании от Близкия Изток, например, да достигнат до европейските пазари. Ние трябва да работим по конкретни проекти, затова ние включваме и бизнеса, който е кръвта на икономиката. Трябва да се намери синергията на бизнеса у нас със страните, към които се отваряме, бе категоричен министър Богданов.